| Autor: mikolaj

I wiesz, co jesz - nowalijki (rzodkiewka, sałata, rzeżucha)

Zapraszamy do zapoznania się z kolejną, wiosenną częścią naszych kulinarnych opowieści. Bohaterem dzisiejszej edycji "I wiesz, co jesz" na Portalu Gospodarz.pl są nowalijki. Tekst dostaliśmy od Was. Dziękujemy i prosimy o więcej.

I wiesz, co jesz - nowalijki (rzodkiewka, sałata, rzeżucha)
Jedząc sałatę należy jednak pamiętać o jednym: należy ja bardzo dokładnie myć, każdy listek  z osobna, gdyż  na jej liściach mogą znajdować się jaja owsików, glisty ludzkiej lub tasiemców. Ponadto sałata jest jednym  z najbardziej podatnych warzyw na gromadzenie się w jej liściach groźnych dla zdrowia człowieka, azotanów.

Sałatka  z awokado

Składniki:
300 g liści różnych sałat
2 awokado
200 g czarnych winogron
120 g orzechów włoskich
120 g niebieskiego sera pleśniowego
4 łyżki posiekanych ziół: bazylia, oregano, majeranek, tymianek
 
Sos:
3 łyżki oleju  z pestek winogron
3 łyżki oleju  z orzechów włoskich
2 łyżki octu cytrynowego
Szczypta cukru
 
Wykonanie:
Liście salat opłukać, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Awokado obrać, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w plasterki. Winogrona przekroić na pól i usunąć pestki. Ser pokruszyć a orzechy posiekać. Następnie połączyć wszystkie składniki. Aby sporządzić sos należy połączyć oba oleje, doprawić octem i cukrem, następnie zagotować, stale mieszając. Sałatkę podawać pospaną  ziołami i polaną gorącym sosem.
 
Sałatka z twarożkiem wiejskim

Składniki:
Miseczka rożnych sałat
1 twarożek wiejski
1 cytryna
 
Sos:
Pół szklanki kwaśnej śmietany
1 żółtko
Sól, pieprz, sok  z cytryny
 
Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na drobne kawałki i wrzucić do dużej miski. Dodać odsączony twarożek wiejski i plasterki cytryny. Aby przygotować sos należy wymieszać śmietanę z żółtkiem, doprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
 



Tagi:
źródło: