Zapraszamy do zapoznania się z kolejną, wiosenną częścią naszych kulinarnych opowieści. Bohaterem dzisiejszej edycji "I wiesz, co jesz" na Portalu Gospodarz.pl są nowalijki. Tekst dostaliśmy od Was. Dziękujemy i prosimy o więcej.
Jedząc sałatę należy jednak pamiętać o jednym: należy ja bardzo dokładnie myć, każdy listek z osobna, gdyż na jej liściach mogą znajdować się jaja owsików, glisty ludzkiej lub tasiemców. Ponadto sałata jest jednym z najbardziej podatnych warzyw na gromadzenie się w jej liściach groźnych dla zdrowia człowieka, azotanów.
Sałatka z awokado
Składniki:
300 g liści różnych sałat
2 awokado
200 g czarnych winogron
120 g orzechów włoskich
120 g niebieskiego sera pleśniowego
4 łyżki posiekanych ziół: bazylia, oregano, majeranek, tymianek
Sos:
3 łyżki oleju z pestek winogron
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki octu cytrynowego
Szczypta cukru
Wykonanie:
Liście salat opłukać, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Awokado obrać, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w plasterki. Winogrona przekroić na pól i usunąć pestki. Ser pokruszyć a orzechy posiekać. Następnie połączyć wszystkie składniki. Aby sporządzić sos należy połączyć oba oleje, doprawić octem i cukrem, następnie zagotować, stale mieszając. Sałatkę podawać pospaną ziołami i polaną gorącym sosem.
Sałatka z twarożkiem wiejskim
Składniki:
Miseczka rożnych sałat
1 twarożek wiejski
1 cytryna
Sos:
Pół szklanki kwaśnej śmietany
1 żółtko
Sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na drobne kawałki i wrzucić do dużej miski. Dodać odsączony twarożek wiejski i plasterki cytryny. Aby przygotować sos należy wymieszać śmietanę z żółtkiem, doprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
źródło: Gospodarz.pl, foto:
sxc.hu