Rzeżucha
To jedno z moich ulubionych warzyw…. Najfajniejsze w niej jest to, że można ją wyhodować w warunkach domowych, bez konieczności posiadania ogródka i wiedzy ogrodniczej. Nawet dziecko może wysiać rzeżuchę w małym pojemniczku na mokrej ligninie, a potem zajadać się nią… A jest czym!
Rzeżucha to roślina z rodziny kapustowatych. Do rodzaju tego należy ok. 150 gatunków rozprzestrzenionych po całym świecie, w Polsce jednak występuje tylko 10 z nich. Najpopularniejsza jest rzeżucha łąkowa. Jest to roślina jednoroczna lub bylina o liściach podzielonych lub złożonych. Kwiaty są drobne, białe, różowe lub purpurowe, 4 płatkowe. Owoc stanowią drobne strąki.
Rzeżucha w starożytnej Persji była nieodłącznym „towarzyszem” wypraw wojennych i polowań ze względu na jej właściwości energetyzujące, a w średniowieczu odkryto jej właściwości orzeźwiające i gaszące pragnienie. W medycynie ludowej wykorzystywana była do walki z łysieniem, gdyż wierzono, że spożywanie rzeżuchy pobudza cebulki włosowe.
Właściwości odżywcze rzeżuchy to przede wszystkim jod, jest bowiem rośliną, która zwiera najwięcej ze wszystkich warzyw tego ważnego dla człowieka minerału. Rzeżucha posiada też dużo żelaza, siarki, potasu i wapnia oraz jest bogata w witaminy: A, C, B2, E i PP.
Rzeżuchę poleca się osobom z dolegliwościami tarczycy, anemikom, kobietom w ciąży i karmiącym, cukrzykom, gdyż obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki, i palaczom – jako środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy. Ponadto rzeżucha wpływa dezynfekująco na jamę ustną i przewód pokarmowy. Natomiast ze względu na duże ilości wapnia i manganu polecana jest chorym na osteoporozę. Warzywo to jest także polecane do zachowania urody – przeciwdziała zmęczeniu, leczy egzemy i wysypki, wzmacnia włosy i paznokcie. Jedyna jej wadą jest fakt, iż jadana w nadmiarze jest moczopędna.
Rzeżucha jest pikantna, ma oryginalny wyrazisty smak i zapach. Dodaje się ją do sałatek i surówek, a także jako dodatek do wiosennych kanapek. Jest też ozdobą nie tylko wielkanocnego stołu!
Rolada z rzeżuchy z parmezanem
Składniki:
Olej roślinny do natłuszczenia formy
Łyżka świeżo startego parmezanu
80 g rzeżuchy drobno posiekanej
4 roztrzepane jajka
Sól i pieprz
Nadzienie
200 g pełnotłustego sera topionego
3 łyżki pełnotłustego mleka
80 g rzeżuchy drobno posiekanej
5 cebulek dymek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200° C. Blachę do pieczenia rolady natłuścić i posypać ½ łyżeczki parmezanu.
Rzeżuchę zmieszać z jajkami, przyprawić i przelać do formy. Piec 5-7 minut, aż jajka się zetną. Pozostawić do ostygnięcia i posypać resztą parmezanu. Przykryć papierem do pieczenia i pozostawić do dalszego ostygnięcia. Przygotować nadzienie mieszając topiony ser z mlekiem, rzeżuchą i cebulą dymką oraz solą i pieprzem. Roladę należy wyjąć z formy i rozprowadzić nadzienie na spodzie. Następnie zwijać wzdłuż dłuższego boku, stopniowo zdejmując papier. Włożyć na 30 minut do lodówki. Podawać w plastrach przybranych gałązkami rzeżuchy.
Czytaj dalej na następnej stronie...