Indeks cen produktów mlecznych FAO
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w październiku 2022 r. odnotowano ponowne spadek wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w październiku 2022 r. odnotowano ponowne spadek wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
Przetwory warzywno-owocowe pozwalają zachować smak lata na dłużej.
Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w grudniu wynik 133,7 pkt. Oznacza to spadek miesięczny indeksu o 0,9%, ale wciąż poziom wyższy aż o 23,1% w stosunku do grudnia 2020 roku.
Eksport cukru i wyrobów cukierniczych w okresie styczeń–wrzesień 2021 r. wygenerował przychód w wysokości 2 mld EUR, co stanowiło 7% wpływów ze sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski.
W okresie ośmiu miesięcy 2021 r. zwiększyły się przychody z eksportu produktów mlecznych uzyskane przez krajową branżę mleczarską.
Cechy serów podpuszczkowych wynikają z szeregu czynników sanitarnych i technologicznych – począwszy od jakości surowca mleczarskiego, a skończywszy na produkcji charakterystycznej dla określonego gatunku sera.
W dniach od 7 do 13 października bieżącego roku odnotowano wzrost cen pełnego mleka w proszku i masła. Jedynie cena odtłuszczonego mleka w proszku zmalała.
W dniach od 6 do 13 października bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen serów w skali tygodnia.
W dniach od 6 do 13 października bieżącego roku w Polsce odnotowano wzrost cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w okresie styczeń–sierpień 2024 r. wartość wywozu produktów mlecznych z Polski wyniosła ponad 2,42 mld EUR i była o 2,5% wyższa niż w porównywalnym okresie 2023 r. Jednocześnie na import tego asortymentu wydatkowano blisko 1,2 mld EUR, czyli więcej o 5% niż w okresie styczeń–sierpień 2023 r.
W dniach od 30 września do 6 października bieżącego roku odnotowano spadek cen odtłuszczonego mleka w proszku i masła. Jedynie cena pełnego mleka w proszku wzrosła.
Indeks cen cukru FAO wyniósł średnio 125,7 punktu we wrześniu, co stanowi wzrost o 10,4 procent w stosunku do sierpnia, ale nadal 2,7 procent poniżej wartości sprzed roku.