Koszyczek wielkanocny jest pełen takich symboli. Cała wielkanocna symbolika zawiera wiele elementów przywołujących potencjał nowego życia i nadzieję na lepszą przyszłość.
Na koniec naszego cyklu wielkanocnego przedstawiamy podsumowanie opowieści o produktach w koszyczku wielkanocnym, które przyniesiemy na świąteczny stół.
JAJA
Jaja wielkanocne to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Ich przygotowanie i zdobienie to ważna tradycja, która łączy pokolenia. W święconce występują jako symbol Chrystusa Zmartwychwstałego i obietnicy życia wiecznego. Wierzono, że dzielenie się jajkiem umacniania więzi rodzinne i korzystnie wpływa na relacje między najbliższymi.
Jak kupić dobre jaja?
W sprzedaży detalicznej dostępne są wyłącznie jaja klasy „A” czyli jaja świeże, które przed sprzedażą nie mogą być myte ani czyszczone. Ich skorupka nie może być uszkodzona, a białko powinno być przezroczyste i klarowne.
Data minimalnej trwałości jaj to 28 dni od daty zniesienia – data składa się przynajmniej z dnia i miesiąca, do którego jajo będzie nadawało się do spożycia, a będzie ją poprzedzało wyrażenie „Najlepiej spożyć przed” – odczytując datę minimalnej trwałości możesz samodzielnie określić, kiedy jaja zostały zniesione i określić ich świeżość.
„Jaja wiejskie” – to określenie dotyczy jaj otrzymanych z ekologicznego chowu kur niosek bądź utrzymywanych na wolnym wybiegu – pierwsza cyfra zawsze oznacza system chowu kur – 0 – chów ekologiczny, 1 – chów na wolnym wybiegu. Nie daj się nabrać na „jaja wiejskie” z chowu klatkowego!
Barwienie jaj wielkanocnych – popularne barwniki syntetyczne sprzedawane w sklepach możesz z powodzeniem zastąpić zdrowszymi, naturalnymi barwnikami: buraka, kurkumy, łupin cebuli, wywaru z czerwonej kapusty.
Kolor barwnika zawsze pomaga utrwalić ocet.
PIECZYWO
Chleb to jeden z najważniejszych elementów koszyka wielkanocnego, ceniony za swój smak i prostotę. Podczas wielkanocnego śniadania podaje się go z wędlinami, pasztetami, jajkami i chrzanem. Chleb symbolizuje w tradycji chrześcijańskiej Ciało Chrystusa. Jest pokarmem niezbędnym do życia, dlatego jest symbolem godności człowieka, dostatku, obfitości i sytości. Włożony do koszyczka wielkanocnego ma gwarantować dobrobyt i pomyślność. Kiedyś, jeśli pieczono kilka rodzajów chleba, do kosza kładziono po dużej kromce każdego z nich oraz cały chlebek wielkanocny czyli „paska”. Pieczywo można było udekorować krzyżem lub koroną cierniową wykonaną z gałązek.
Na co zwrócić uwagę, kupując pieczywo?
Przyjrzyj się nazwie. Powinna wskazywać rodzaj mąk użytych do wypieku. Warto pamiętać, że chociaż w chlebie pszennym głównym składnikiem jest mąka pszenna, dopuszczalny jest niewielki dodatek mąki żytniej. Analogicznie w chlebie żytnim możesz spodziewać się niewielkiego dodatku mąki pszennej.
Spójrz na wykaz składników. Do wypieku chleba wystarczą mąka, woda, sól, zakwas lub drożdże. Zastanów się zanim wybierzesz pieczywo z dłuższą listą składników.
Pieczywo pełnoziarniste wypieka się z ciemnej mąki, zawierającej całe ziarno, łącznie z otrębami i zarodkiem. Dzięki temu jest bogatsze w błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Z kolei pieczywo białe jest wypiekane z mąki oczyszczonej, z której usunięto większość wartościowych składników, pozostawiając głównie skrobię.
Nie kieruj się ślepo zasadą „im pieczywo ciemniejsze tym lepsze”. W piekarnictwie stosowane są składniki, które pozwalają na zmianę koloru pieczywa, np. słód jęczmienny. Dodatek słodu do pieczywa z białej, pszennej, oczyszczonej, mąki nada bochenkowi ciemny, kolor. Tak zaciemnione pieczywo nie nabierze jednak cech odżywczych pieczywa z mąki pełnoziarnistej, czy też pieczywa żytniego.
Niezależnie czy kupujesz chleb bez opakowania w piekarni, czy w sklepie masz prawo znać jego skład i oczekiwać dostępności tych informacji; zwróć uwagę na nazwę opisową chleba to ona wskaże Ci rodzaje użytych do wypieku mąk, np. chleb pszenno-żytni.
WĘDLINA
Jest nawiązaniem do baranka, którego Izraelici zabijali i spożywali w gronie rodziny w święto Paschy. Przed laty, gdy mięso spożywano sporadycznie, ponieważ nie było dostępne na co dzień, uchodziło za oznakę dostatku. Wędlina w koszyczku ma zapewnić zdrowie, bogactwo, dobrobyt i dostatek całej rodzinie. Najczęściej wkłada się zazwyczaj kawałek szynki lub kiełbasę.
Wybieraj wędliny zawierające naturalne przyprawy, takie jak pieprz, czosnek czy zioła oraz sól.
Sprawdź, czy w skład przetworów mięsnych wchodzi woda, jeśli występuje w wykazie składników to znaczy, że jej ilość w wyrobie gotowym jest większa niż 5% - dodatek wody ma na celu zwiększenie masy produktu, poprawę jego soczystości, jednak jej nadmierna ilość może negatywnie wpływać na jakość produktu.
Informacje o składnikach alergennych zawsze powinny być wyróżnione w wykazie składników np. pogrubioną czcionką.
Informację o tym, czy osłonka wędliny jest jadalna czy nie, znajdziesz w oznakowaniu produktu.
Wybieraj wędliny z wysoką zawartością mięsa.
MOM to nie to samo co mięso! Zwróć uwagę, czy w składzie wędliny występuje MOM, oznaczany również jako mięso oddzielone mechanicznie. Nazwa mięso może być w tym wypadku myląca.
Wędlina bez opakowania (luzem, pakowana na życzenie w miejscu sprzedaży) - masz prawo znać jej skład i oczekiwać dostępności tych informacji.
Mięso i wędliny pakowane próżniowo lub w atmosferze gazów ochronnych – oba sposoby pakowania nie obniżają jakości produktów, a jedynie przedłużają ich trwałość.
CHRZAN
Chrzan w tradycji ludowej znamionuje tężyznę fizyczną, krzepę i witalność. Jest znakiem pokonania goryczy męki Zbawiciela, symbolizuje zwycięstwo nad żalem, jaki towarzyszył męce Jezusa. To jego ostry smak i zdolność wyciskania łez sprawiły, że stał się symbolem Męki Pańskiej. Jego obecność bywa tłumaczona niekiedy jako pamiątka żydowskiego obrzędu spożywania gorzkich ziół z barankiem.
Umieszczony w koszyczku chrzan, ma zapewnić zdrowie i sprawność, a także wspomagać skuteczność innych święconych pokarmów. Wierzono, że zapobiega nieszczęściom i obezwładnia złe moce. Dodawano go do święconki, by zapewnić pokój w życiu rodzinnym. Dawniej śniadanie świąteczne rozpoczynało się spożyciem całej laski chrzanu, ponieważ wierzono, że to wpłynie pozytywnie na zdrowie spożywającego.
Do wyprodukowania chrzanu tartego wystarczą korzeń chrzanu, woda, cukier, sól, ocet i regulator kwasowości.
Wybierając tarty chrzan weź pod uwagę, że jest to produkt wieloskładnikowy. Znajdziesz w ofercie produkty, w których udział korzenia chrzanu wynosi 40%, ale i takie, w których wyniesie 80%. Informacje o zawartości korzeniu chrzanu w artykule znajdziesz w wykazie składników na opakowaniu.
MAJONEZ
Dobrej jakości majonez powinien zawierać olej roślinny, musztardę, żółtka jaj kurzych – odpowiedzialne za emulgację i nadające kremową konsystencję, ocet lub sok z cytryny – dodające kwaskowatości i działające jako konserwant oraz przyprawy.
Majonezy light lub lekkie zawierają co najmniej 30% mniej składnika odżywczego, na przykład tłuszczu, w porównaniu z podobnymi produktami.
Czy wiesz, czym różni się majonez chrzanowy (sos majonezowy z chrzanem) od majonezu o smaku chrzanowym? Smak pierwszego będzie pochodził od dodanego chrzanu natomiast drugiego głównie od dodanego aromatu.
SÓL i PIEPRZ
Sól to minerał, bez którego nie ma życia, dzięki swoim właściwościom konserwującym chroni pokarmy przed zepsuciem. Symbolizuje oczyszczenie i prawdę, stałość życia duchowego, harmonię między Bogiem i człowiekiem. Sól znaczy „prostotę życia”, „sedno istnienia”, uosabia siły moralne i duchowe. Dawniej wierzono, że sól posiada moc odstraszania złych mocy i sił nieczystych, chroni przed chorobami. W religijnej interpretacji chrześcijanie są „solą ziemi”, tak jak to w Kazaniu na Górze powiedział Chrystus o swoich uczniach (Mt 5, 13-16).
PODSUMOWANIE:
-
Sprawdzaj wykaz składników. Im prostszy, krótszy skład tym lepiej.
-
Informacje o składnikach alergennych zawsze powinny być wyróżnione w wykazie składników np. pogrubioną czcionką.
-
Sprawdź, w jakich warunkach i jak długo możesz przechowywać zakupione produkty.
-
Zawsze pytaj o kraj pochodzenia produktów mięsnych, jeśli jest dla ciebie ważne, aby kupować produkty polskich rolników.
-
Zwracajmy uwagę na to, skąd pochodzą produkty, które kładziemy codziennie na naszym stole. Dotyczy to nie tylko mięsa i wędlin, ale również innych produktów np. pieczywa, jaj, chrzanu czy majonezu. Posiłki codzienne i te świąteczne to czas, kiedy jesteśmy razem, budują się nowe więzi, utrwalają dotychczasowe i tworzymy swoją tradycję. Zwracajmy uwagę na to, co kładziemy na stole i skąd te produkty przybyły.
Życzymy Państwu świadomych i dobrych wyborów zakupowych. Na co dzień i od święta. Czytajmy etykiety i zwracajmy uwagę na pochodzenie produktów. Stawiajmy na lokalnych wytwórców.