Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO

Dziś podpowiadamy, czym kierować się przy wyborze chleba?

Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
Chleb od stuleci jest w wielu kulturach, w tym w Polsce, podstawowym elementem diety. Jego obecność w koszyku wielkanocnym prócz symboliki religijnej podkreśla znaczenie tradycji i ciągłości kulturowej. Podczas wielkanocnego śniadania podaje się go z wędlinami, pasztetami, jajkami i chrzanem. Na co zwrócić uwagę wybierając chleb?

Przyjrzyj się nazwie.

Powinna wskazywać rodzaj mąk użytych do wypieku.

Warto pamiętać, że chociaż w chlebie pszennym głównym składnikiem jest mąka pszenna, dopuszczalny jest niewielki dodatek mąki żytniej. Analogicznie w chlebie żytnim możesz spodziewać się niewielkiego dodatku mąki pszennej.

Spójrz na wykaz składników.

Do wypieku chleba wystarczą mąka, woda, sól, zakwas lub drożdże. Zastanów się zanim wybierzesz pieczywo z dłuższą listą składników. Zakwas to nic innego jak tylko mąka i woda. Wybierając chleb na naturalnym zakwasie, dostaniesz pieczywo produkowane bez dodatku syntetycznych kwasów.

Pieczywo pełnoziarniste wypieka się z ciemnej mąki, zawierającej całe ziarno, łącznie z otrębami i zarodkiem. Dzięki temu jest bogatsze w błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Z kolei pieczywo białe jest wypiekane z mąki oczyszczonej, w której pozostawiono głównie skrobię. Nie kieruj się ślepo zasadą „im pieczywo ciemniejsze tym lepsze”. W piekarnictwie stosowane są składniki, które pozwalają na zmianę koloru pieczywa, np. słód jęczmienny. Dodatek słodu do pieczywa z białej, pszennej, oczyszczonej, mąki nada bochenkowi ciemny, kolor. Tak zaciemnione pieczywo nie nabierze jednak cech odżywczych pieczywa z mąki pełnoziarnistej, czy też pieczywa żytniego. Inne składniki zmieniające kolor pieczywa to: kurkuma, słody żytnie i pszenne, buraki, marchew, szpinak czy proszek z hibiskusa.

Pamiętaj, każdy ma swoje własne wyobrażenie na temat idealnego chleba. Dla jednych będzie to zwarty, ciężki lekko kwaskowaty razowiec na zakwasie, dla innych puszysty, delikatny chleb pszenny na drożdżach.

Ciasto mrożone

Zwróć uwagę na informację, czy pieczywo nie zostało wyprodukowane z ciasta mrożonego lub głęboko mrożonego – informację o tym znajdziesz na etykiecie, a w przypadku chleba sprzedawanego luzem na wywieszce lub w innym dostępnym bezpośrednio miejscu.

Prawo konsumenta

Niezależnie czy kupujesz chleb bez opakowania w piekarni czy w sklepie, masz prawo znać jego skład i oczekiwać dostępności tych informacji; zwróć uwagę na nazwę opisową chleba to ona wskaże Ci rodzaje użytych do wypieku mąk, np. chleb pszenno-żytni.


Tagi:
źródło: