Zbliża się dzień św. Wojciecha (23 kwietnia), gdy tradycyjnie rozpoczyna się redyk, czyli uroczyste wyjście pasterzy ze stadami owiec na wypas.
To okazja, by przypomnieć, że od tego roku każdy posiadacz owiec, który przekazuje je na wypas sezonowy poza stałą siedzibą stada, powinien zarejestrować w aplikacji IRZplus nowy rodzaj działalności, tj. Wypas kulturowy. Jest to szczególnie istotne dla hodowców, którzy realizują zobowiązania w ramach płatności do owiec i dobrostanu tych zwierząt, a co z tym związane, chcą otrzymać wsparcie finansowe.
Każdy posiadacz przekazujący OWCE na wypas sezonowy odbywający się poza siedzibą stada o rodzaju chów hodowla „Stałego pobytu” ma teraz możliwość zarejestrowania działalności o typie siedziby stada i rodzaju „WYPAS KULTUROWY”.
15 kwietnia 2025 r. na stronie internetowej ARiMR pod linkiem https://www.gov.pl/web/arimr/portal-irzplus została udostępniona Instrukcja dla posiadaczy owiec w zakresie zgłoszenia działalności o typie siedziby stada i rodzaju „WYPAS KULTUROWY”.
Instrukcja szczegółowo opisuje sposób rejestracji zgłoszenia działalności o typie siedziby stada i rodzaju „Wypas kulturowy”. Działalności o typie siedziby stada i rodzaju „WYPAS KULTUROWY” jest nowym zdefiniowanym rodzajem działalności wprowadzonym do aplikacji IRZplus w celu wyróżnienia sezonowego wypasu zwierząt z gatunku OWCE.
Ponadto informujemy, że od 15 kwietnia 2025 roku w aplikacji IRZplus dokonana została automatyczna zmiana: dla typu działalności – „Siedziba stada” rodzaj działalności – „Pastwisko” na typ działalności – „Siedziba stada” rodzaj działalności – „Wypas zwierząt”. Zmiana wynika z przepisów prawa.
źródło: Gospodarz.pl/ARiMR foto:
sxc.hu