Zapraszamy do zapoznania się z kolejną, wiosenną częścią naszych kulinarnych opowieści. Bohaterem dzisiejszej edycji "I wiesz, co jesz" na Portalu Gospodarz.pl są nowalijki. Tekst dostaliśmy od Was. Dziękujemy i prosimy o więcej.
Właściwości odżywcze rzodkiewki zawierają się głównie w witaminach z grupy B, A, C i PP oraz najrozmaitszych związkach mineralnych tj.: sód, wapń, siarka, żelazo, magnez, miedź, potas, fosfor i chlor. To właśnie te związki mineralne stanowią bogactwo rzodkiewki. Dzięki dużym ilościom siarki spożywanie rzodkiewki korzystnie wpływa na porost włosów. Fosfor i żelazo pomagają usunąć zmęczenie i sprzyjają koncentracji. Rzodkiewki sa też polecane reumatykom i osobom chorującym na kamicę nerkową oraz odchudzającym się, gdyż rzodkiewki są niskokaloryczne – w 100 gramach tego warzywa jest tylko 14 kcal!
Rzodkiewki jada się głównie na surowo, jako dodatek do sałatek i surówek oraz do kanapek – w celu urozmaicenia śniadania i nadania mu dodatkowych walorów estetycznych. Jemy głównie tylko korzeń rzodkiewki, jednakże można także (oczywiście po dokładnym umyciu) jeść liście rzodkiewki, które nadają dodatkowych walorów smakowych oraz posiadają wiele cennych witamin i minerałów.
Surówka z rzodkiewek z ogórkami
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
250 g ogórków
3 łyżki posiekanego koperku
Pół szklanki śmietany
Sól i pieprz
Wykonanie:
Umyte rzodkiewki pokroić w plasterki. Ogórki umyć, pokroić w półksiężyce. Całość wymieszać z koperkiem i śmietaną. Doprawić do smaku.
Surówka z rzodkiewek z masłem
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
Masło
Sól
Wykonanie:
Umyte rzodkiewki pokroić w plasterki. Młode i środkowe liście umyć i poszatkować. Podawać z masłem i solą.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl, foto:
sxc.hu