| Autor: mikolaj

I wiesz, co jesz - nowalijki (rzodkiewka, sałata, rzeżucha)

Zapraszamy do zapoznania się z kolejną, wiosenną częścią naszych kulinarnych opowieści. Bohaterem dzisiejszej edycji "I wiesz, co jesz" na Portalu Gospodarz.pl są nowalijki. Tekst dostaliśmy od Was. Dziękujemy i prosimy o więcej.

I wiesz, co jesz - nowalijki (rzodkiewka, sałata, rzeżucha)
Właściwości odżywcze rzodkiewki zawierają się głównie w witaminach z grupy B, A, C i PP oraz najrozmaitszych związkach mineralnych tj.: sód, wapń, siarka, żelazo, magnez, miedź, potas, fosfor i chlor. To właśnie te związki mineralne stanowią bogactwo rzodkiewki. Dzięki dużym ilościom siarki spożywanie rzodkiewki korzystnie wpływa na porost włosów. Fosfor i żelazo pomagają usunąć zmęczenie i sprzyjają koncentracji. Rzodkiewki sa też polecane reumatykom i osobom chorującym na kamicę nerkową oraz odchudzającym się, gdyż rzodkiewki są niskokaloryczne – w 100 gramach tego warzywa jest tylko 14 kcal!

Rzodkiewki jada się głównie na surowo, jako dodatek do sałatek i surówek oraz do kanapek – w celu urozmaicenia śniadania i nadania mu dodatkowych walorów estetycznych. Jemy głównie tylko korzeń rzodkiewki, jednakże można także (oczywiście po dokładnym umyciu) jeść liście rzodkiewki, które nadają dodatkowych walorów smakowych oraz posiadają wiele cennych witamin i minerałów.

Surówka z rzodkiewek z ogórkami
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
250 g ogórków
3 łyżki posiekanego koperku
Pół szklanki śmietany
Sól i pieprz
 
Wykonanie:
Umyte rzodkiewki pokroić  w plasterki.  Ogórki umyć, pokroić w półksiężyce. Całość wymieszać z koperkiem i śmietaną. Doprawić do smaku.

Surówka z rzodkiewek z masłem
Składniki:
 
2 pęczki rzodkiewek
Masło
Sól
 
Wykonanie:
Umyte rzodkiewki pokroić  w plasterki.  Młode i środkowe liście umyć i poszatkować. Podawać z  masłem i solą.



Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: