I wiesz, co jesz – chleb

Chleb jest integralną częścią naszego codziennego jadłospisu. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. Niemniej jednak nie jest znana dokładna data jego powstania. Według różnych źródeł pojawił on się około 10-12 tysięcy lat temu.

I wiesz, co jesz – chleb
Chleb grecki z oliwkami
 
Składniki:
  • 700 g mąki pszennej chlebowej typ 550
  • 50 g maki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 ml letniej wody
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek do posmarowania wierzchu chleba
Wykonanie: Oba rodzaje mąki łączymy z drożdżami, mlekiem w proszku, solą, cukrem oraz letnią wodą. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które powinno być dość gęste. Następnie do niego dodajemy posiekane oliwki i jeszcze raz zagniatamy. Gdyby ciasto po dodaniu oliwek zrobiło się zbyt kleiste – można dodać jeszcze odrobinę mąki, podczas zagniatania, czyli około 1-2 łyżek.
 
Następnie ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość.
 
Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy jeszcze raz i formujemy kulę, którą wkładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi lub bułka tartą, a wierzch chleba smarujemy oliwą z oliwek, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
 
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 35-40 minut do zarumienienia się chleba.
 
Chleb piwny
 
Składniki:
  • Ciasto właściwe:
    • 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720
    • 150 g mąki pszennej chlebowej typ 550
    • 2 łyżeczki soli
    • 10 g suchych drożdży
    • 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
    • 140 ml wody
    • 250 ml ciemnego piwa np. Guinness
  • Piwna pasta do posmarowania chleba:
    • 150 g ciemnego piwa np. Guinness
    • 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
    • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie: Mąkę żytnią i pszenną łączymy razem z solą i drożdżami. Dodajemy melasę, wodę, piwo i wyrabiamy gęste lepkie ciasto. Najlepiej jeśli użyjemy do tego mikser z hakiem chlebowym przez kilka minut, jednak można również wyrabiać ciasto ręcznie. W trakcie wyrabiania ciasta w misce nie podsypujemy go mąką, gdyż ma być bardzo lepkie. Wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i lśniąc, choć nadal lepkie.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: