Chleb grecki z oliwkami
Składniki:
-
700 g mąki pszennej chlebowej typ 550
-
50 g maki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
-
7 g suchych drożdży
-
2 łyżki mleka w proszku
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka cukru
-
450 ml letniej wody
-
100 g czarnych oliwek bez pestek
-
2-3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
-
oliwa z oliwek do posmarowania wierzchu chleba
Wykonanie: Oba rodzaje mąki łączymy z drożdżami, mlekiem w proszku, solą, cukrem oraz letnią wodą. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które powinno być dość gęste. Następnie do niego dodajemy posiekane oliwki i jeszcze raz zagniatamy. Gdyby ciasto po dodaniu oliwek zrobiło się zbyt kleiste – można dodać jeszcze odrobinę mąki, podczas zagniatania, czyli około 1-2 łyżek.
Następnie ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy jeszcze raz i formujemy kulę, którą wkładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi lub bułka tartą, a wierzch chleba smarujemy oliwą z oliwek, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 35-40 minut do zarumienienia się chleba.
Chleb piwny
Składniki:
Wykonanie: Mąkę żytnią i pszenną łączymy razem z solą i drożdżami. Dodajemy melasę, wodę, piwo i wyrabiamy gęste lepkie ciasto. Najlepiej jeśli użyjemy do tego mikser z hakiem chlebowym przez kilka minut, jednak można również wyrabiać ciasto ręcznie. W trakcie wyrabiania ciasta w misce nie podsypujemy go mąką, gdyż ma być bardzo lepkie. Wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i lśniąc, choć nadal lepkie.
Czytaj dalej na następnej stronie...