I wiesz, co jesz – chleb

Chleb jest integralną częścią naszego codziennego jadłospisu. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. Niemniej jednak nie jest znana dokładna data jego powstania. Według różnych źródeł pojawił on się około 10-12 tysięcy lat temu.

I wiesz, co jesz – chleb
Dla tych, którzy pokuszą się o własnej produkcji chleb przedstawiamy kilka przepisów:
 
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i otrębami
 
Składniki:
  • Zaczyn:
    • 80 g aktywnego zakwasu żytniego razowego
    • 250 ml wody
    • 130 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • Ciasto właściwe:
    • 500 g mąki pszennej typ 550
    • 20 g otrębów pszennych
    • 2 łyżeczki soli
    • 100 g słonecznika, przy czym 2-3 łyżki pozostawić do posypania chleba
    • cały zaczyn
    • 350 ml wody
Wykonanie zaczynu: Wieczorem, na dzień przed wypiekiem składniki na zaczyn dokładnie mieszamy i pozostawiamy przykryty w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin, przy czym pamiętamy, że zaczyn zwiększy swoją objętość.
 
Wykonanie ciasta: Mąkę łączymy z otrębami, słonecznikiem i solą. Następnie dodajemy cały zaczyn oraz wodę i wyrabiamy wilgotne ciasto. Powinno być dobrze wymieszane, ale jednocześnie dość wilgotne i prawie płynne. Ciasto powinno dać się wylać do formy, ale nie może być zupełnie rzadkie.
 
Przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 35 cm x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posypujemy słonecznikiem i ewentualnie otrębami. Formę owijamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na 3-5 godzin w ciepłym miejscu.
 
Jeśli po około 2 godzinach chleb nie urośnie nawet trochę, to możemy włożyć go do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C i pozostawić go do wyrośnięcia, ale pamiętajmy, że piekarnik zaraz po nagrzaniu musimy natychmiast wyłączyć.
 
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 230 stopni C przez około 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze około 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągamy go z formy i ściągamy papier do pieczenia, bez formy wkładamy chleb ponownie do piekarnika by go dopiec.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: