Dla tych, którzy pokuszą się o własnej produkcji chleb przedstawiamy kilka przepisów:
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i otrębami
Składniki:
Wykonanie zaczynu: Wieczorem, na dzień przed wypiekiem składniki na zaczyn dokładnie mieszamy i pozostawiamy przykryty w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin, przy czym pamiętamy, że zaczyn zwiększy swoją objętość.
Wykonanie ciasta: Mąkę łączymy z otrębami, słonecznikiem i solą. Następnie dodajemy cały zaczyn oraz wodę i wyrabiamy wilgotne ciasto. Powinno być dobrze wymieszane, ale jednocześnie dość wilgotne i prawie płynne. Ciasto powinno dać się wylać do formy, ale nie może być zupełnie rzadkie.
Przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 35 cm x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posypujemy słonecznikiem i ewentualnie otrębami. Formę owijamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na 3-5 godzin w ciepłym miejscu.
Jeśli po około 2 godzinach chleb nie urośnie nawet trochę, to możemy włożyć go do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C i pozostawić go do wyrośnięcia, ale pamiętajmy, że piekarnik zaraz po nagrzaniu musimy natychmiast wyłączyć.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 230 stopni C przez około 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze około 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągamy go z formy i ściągamy papier do pieczenia, bez formy wkładamy chleb ponownie do piekarnika by go dopiec.
Czytaj dalej na następnej stronie...