Następnie ciasto przekładamy na obsypany mąką blat, wyrabiamy je, formujemy kulkę i wkładamy do miski wysmarowanej olejem, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy jeszcze raz i formujemy kulę, który wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W tym czasie przygotowujemy piwną pastę do posmarowanie wierzchu chleba, czyli łączymy piwo połączyć z mąką i cukrem, tak aby pasta nie miała grudek.
Przygotowaną pastą smarujemy wierzch chleba, przy czym warstwa pasty będzie gruba na około 1 cm. Cały chleb obsypujemy płatkami żytnimi, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez około 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze około 10 minut do zarumienienia się chleba.
Chlebek naan
Składniki:
-
300 g mąki pszennej tortowej lub luksusowej
-
1 łyżeczka suszonych drożdży
-
0,5 łyżeczki soli
-
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 jajko
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
100 g jogurtu naturalnego
-
150 ml ciepłego mleka
Wykonanie: Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą, proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny oraz ciepłe mleko. Wyrabiamy aż ciasto stanie się elastyczne, które nie będzie się lepić do rąk. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby pozostało miękkie i elastyczne.
Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy je na 8 części, które rozwałkowujemy na owalne placki o grubości 0,5 cm. Piekarnik nagrzewamy wraz z blachą do pieczenia do temperatury 230 stopni C, najlepiej jeśli posiada on z funkcję termoobiegu lub grilla. Następnie wyciągamy gorącą blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy na niej po 4 chlebki. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy kilka minut, do czasu gdy chlebki będą zarumienione i powstaną na nich pęcherze powietrza.