Chleb pszenny razowy na zakwasie
Składniki:
-
350 g mąki pszennej razowej typ 2000
-
150 g mąki pszennej typ 480 lub 500
-
50 g górskich płatków owsianych
-
50 g ziaren słonecznika
-
1 łyżka soli
-
200 g zakwasu pszennego
-
500 ml wody
Wykonanie: Oba rodzaje mąki łączymy razem z płatkami owsianymi, słonecznikiem i solą. Następnie dodajemy zakwas oraz wodę, ale najlepiej na początku wlewamy 400 ml wody i stopniowo dolewamy resztę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale jednocześnie pozostać w miarę gęste.
Następnie ciasto przekładamy do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 5-6 godzin - ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
Jeśli po około 2 godzinach chleb nie urośnie nawet trochę, to możemy włożyć go do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C i pozostawić go do wyrośnięcia, ale pamiętajmy, że piekarnik zaraz po nagrzaniu musimy natychmiast wyłączyć.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 240 stopni C przez około 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze około 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągamy go z formy, ściągamy papier do pieczenia i bez formy wkładamy chleb ponownie do piekarnika by go dopiec.
Chleb orkiszowy razowy na drożdżach
Składniki:
-
Zaczyn:
-
Ciasto właściwe:
-
15 g świeżych drożdży
-
0,5 łyżeczki cukru
-
2 łyżki letniej wody
-
cały zaczyn
-
450 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
-
350 ml letniej wody
-
1 łyżka soli
-
50 g złotego lub czarnego siemienia lnianego przy czym 1 łyżkę pozostawić do posypania chleba
-
50 g sezamu przy czym 1 łyżkę pozostawić do posypania chleba
Wykonanie zaczynu: Wieczorem, na dzień przed wypiekiem składniki na zaczyn dokładnie mieszamy i pozostawiamy przykryty w temperaturze pokojowej na 12 godzin, przy czym pamiętamy, że zaczyn zwiększy swoją objętość.
Czytaj dalej na następnej stronie...