Jednakże kromka pieczywa razowego to jedynie 68 kcal, przy czym to również 18g błonnika, a więc połowa dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Poza tym chelb, zawiera również sporo węglowodanów, w tym przede wszystkim skrobię, która łagodnie podnosi poziom glukozy we krwi, dając uczucie sytości na dłużej. Do tego jeszcze poprawia pamięć i koncentrację, gdyż chleb pszenny i żytni jest bogatym źródłem magnezu, który łagodzi stres i ma działanie antydepresyjne, a także stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego. Natomiast chleb robiony na zakwasie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Chleb ten zawiera kwas mlekowy, ułatwiający trawienie i zapobiegający zaparciom, który sprzyjając rozwojowi odpowiednich bakterii zwiększa odporność organizmu i hamuje rozwój komórek rakowych w jelicie grubym. Ponadto, chleb bogaty jest w kwas foliowy wspomagający rozwój płodu, cynk wpływający pozytywnie na odporność organizmu, a także żelazo, które chroni przed anemią i zwiększa wydolność organizmu.
Który chleb jest więc najlepszy?
1. Pszenny – wypiekany z oczyszczonej mąki, ubogi w błonnik, przez co spożywany w dużych ilościach może tuczyć. Lekkostrawny i najlepszy dla rekonwalescentów oraz osób z problemami trawiennymi, nadkwasotą, wrzodami czy też innymi chorobami układu pokarmowego. Wypiekany z różnych typów mąki pszennej, a więc jaśniejszej lub ciemniejszej. Wśród pieczywa pszennego wyróżnia się wyroby:
• zwykłe - chleb pszenny, chleb pszenny lekki, bułki, chleb razowy, chleb graham, grahamki, bagietki francuskie,
• wyborowe, które zawierają 3-15% cukru i tłuszczu oraz inne dodatki znane jako kajzerki, rogale, bułki, bułeczki do hot dogów, chleb tostowy, bułka wrocławska,
• pół-cukiernicze posiadające w składzie powyżej 15% cukru i tłuszczu jak chałka, bułki maślane, rogale maślane.
2. Mieszany (pszenno-żytni) – składa się z mąki pszennej oraz żytniej, zawiera więcej błonnika, witamin i składników mineralnych niż pszenny, a także idealnie komponuje się w jadłospisie seniorów i dzieci. Produkowany z:
• mąki pszennej i żytniej na drożdżach,
• z mąki pszennej i żytniej na drożdżach z dodatkiem zakwasu,
• z mąki żytniej i pszennej na zakwasie,
• z mąki żytniej i pszennej na zakwasie z dodatkiem drożdży.
Do chleba pszenno-żytniego zalicza się chleb wyprodukowany z mąki pszennej i żytniej, przy czym ilość mąki pszennej wynosi więcej jak 50% ogółu użytej mąki. Do tego rodzaju pieczywa należą: chleb sitkowy, wiejski, słonecznikowy, kaszubski, krakowski, oliwski, mleczny, praski, z soją, baltonowski. Natomiast pieczywo dietetyczne - wypiekane jest bezglutenowo tzn. z mąki gryczanej lub ryżowej, a także jest niskokaloryczne z dużą zawartością błonnika. Wypieka się również pieczywo nisko sodowe dla osób z nadciśnieniem tętniczym itp.
Czytaj dalej na następnej stronie...