Następnie ciasto przekładamy do miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy jeszcze raz i formujemy bochenek, który wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a wierzch chleba smarujemy oliwą z oliwek, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięty chleb nacinamy w kilku miejscach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 230 stopni C przez około 40 minut do zarumienienia się chleba.
Chleb graham na drożdżach
Składniki
-
Zaczyn:
-
Ciasto właściwe:
-
50 g mąki żytniej razowej typ 2000
-
200 g maki pszennej graham lub pszennej razowej typ 1850
-
250 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub luksusowej typ 550
-
30 g roztopionego masła
-
2 płaskie łyżeczki soli
-
1 łyżeczka płynnego miodu
-
300 ml letniej wody
-
cały zaczyn
Wykonanie: Drożdże kruszymy w miseczce, zasypujemy i dodajemy letnią wodę oraz mąkę, wymieszaną całość pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut do wyrośnięcia. W dużej misce łączymy wszystkie rodzaje mąki z solą, miodem i stopionym masłem. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz letnią wodę. Wyrabiamy gęste i gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste dodajemy jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby można było z ciasta uformować kulę.
Następnie ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, czyli aż ciasto potroi swoją objętość.
Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na blat posmarowany oliwą by się nie kleiło do niego, rozpłaszczamy usuwając przy tym pęcherzyki powietrza i formujemy bochenek, który wkładamy do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut - ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 1 godziny. Gdyby skórka za szybko się zarumieniła, to chleb należy przykryć folią aluminiową i dalej piec. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągamy go z formy i wkładamy chleb ponownie do piekarnika by go dopiec.
Czytaj dalej na następnej stronie...