Kategorie

Poznaj produkty


Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach gościł Premier Ewę Kopacz

W dniu dzisiejszym, 13 lipca br., premier Ewa Kopacz odwiedziła Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. W spotkaniu z naukowcami uczestniczyła również podsekretarz stanu Zofia Szalczyk.

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach gościł Premier Ewę Kopacz

Premier z wizytą w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach

Wizyta związana jest z przygotowaniem na jutrzejsze posiedzenie Rady Ministrów przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dwóch projektów uchwał:

  1. projektu uchwały Rady Ministrów ustanawiającej program wieloletni na lata 2015-2020 „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego” wykonywany przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach,
  2. projektu uchwały Rady Ministrów ustanawiającej program wieloletni na lata 2015-2020 „Tworzenie naukowych podstaw postępu biologicznego i ochrona roślinnych zasobów genowych źródłem innowacji i wsparcia zrównoważonego rolnictwa oraz bezpieczeństwa żywnościowego kraju” wykonywany przez Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie.

Planowane nakłady, z budżetu MRiRW, na ten cel wyniosą ok. 143,1 mln zł. (58 mln zł + 85,1 mln zł.).

Są to bardzo ważne zagadnienia, gdyż postęp w polskim rolnictwie osiągany jest między innymi poprzez wdrażanie do praktyki rolniczej licznych innowacji - wyników badań naukowych wypracowywanych w dwunastu państwowych instytutach badawczych podległych Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do takich instytutów należą m.in.:

- Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz

- Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB w Radzikowie.

Realizują one wieloletnie programy badawczo-wdrożeniowe z zakresu produkcji roślinnej, które są przygotowywane i finansowane ze środków budżetu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem tych programów jest opracowywanie projektów coraz doskonalszych technologii przyczyniających się do wzrostu produkcji wysokiej jakości surowców rolnych i żywności pochodzenia roślinnego.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: