Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
Dziś podpowiadamy, czym kierować się przy wyborze chleba?
Dziś podpowiadamy, czym kierować się przy wyborze chleba?
IJHARS sprawdziła jakość jaj dostępnych w sklepach. Zidentyfikowane uchybienia w znakowaniu nie nosiły znamion zafałszowania.
Znaczący import ogórków wzbudza wątpliwości co do znakowania, inspektorzy IJHARS kontrolują jakość ogórków sprowadzanych z Rosji.
Pochodzenie mięsa - jedną z ważnych cech branych pod uwagę przez konsumentów podczas zakupów. IJHARS po raz kolejny sprawdziła, czy podawana przez sklepy informacja o kraju pochodzenia mięsa jest rzetelna.
Wino bez tajemnic. Polscy producenci win pod lupą IJHARS. Jakość polskich win jest dobra, gorzej z ich oznakowaniem.
Kontrola IJHARS w punktach skupu potwierdziła, że nie dochodziło do obrotu towarem, który miał styczność z wodą powodziową.
Polska dołączyła do elitarnego grona krajów europejskich, które mogą stosować automatyczną klasyfikację tusz wołowych. Wysoka dokładność tej metody tworzy nową jakość określania klasy otłuszczenia i umięśnienia tusz wołowych. Polscy przedsiębiorcy mogą dzięki niej zaoferować dostawcom bydła rzeźnego bardziej precyzyjną i obiektywną ocenę jakości tusz w ich ubojni.
Zadania realizowane przez IJHARS na rynku chmielu mają zapewniać, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe zostały poddane certyfikacji i spełniają minimalne wymagania jakościowe określone w przepisach.
Podczas kontroli sprawdzano, czy producenci właściwie znakują konserwy oraz marynaty, a informacje przekazywane konsumentom w sklepach na temat oferowanych ryb mrożonych i owoców morza są prawdziwe i podawane zgodnie z przepisami. Pobrano próbki do badań laboratoryjnych oraz zweryfikowano cechy organoleptyczne kontrolowanych towarów.
Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów.
Producenci słonych przekąsek pod lupą IJHARS. U prawie połowy z nich ujawniono nieprawidłowości.
Co piąta skontrolowana partia przetworów zbożowych była niewłaściwie oznakowana.
Przeprowadzona po raz pierwszy na skalę ogólnopolską kontrola przetworów grzybowych ujawniła liczne nieprawidłowości.