Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
Producenci słonych przekąsek pod lupą IJHARS. U prawie połowy z nich ujawniono nieprawidłowości.
Producenci słonych przekąsek pod lupą IJHARS. U prawie połowy z nich ujawniono nieprawidłowości.
Co piąta skontrolowana partia przetworów zbożowych była niewłaściwie oznakowana.
Przeprowadzona po raz pierwszy na skalę ogólnopolską kontrola przetworów grzybowych ujawniła liczne nieprawidłowości.
Oliwa pod lupą IJHARS - wykryto wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek.
Cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne „słoiczków” dla dzieci bez nieprawidłowości po kontrolach IJHARS.
Lody lubimy jeść przez cały rok, ale w upalne dni smakują wyjątkowo! Czy wiecie, na co należy zwrócić uwagę, wybierając gałki, kuleczki, świderki, sorbety czy lody włoskie? Jakie informacje powinny być umieszczone w waszej ulubionej budce z lodami? Trwa sezon wakacyjny, żar leje się z nieba, a my przypominamy, jak sięgając po lody, nie dać się nabrać na marketingowe...
Przeprowadzone przez IJHRAS kontrole mięsa, wędlin i serów sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki przeprowadzonej w I kw. 2024 r. planowej kontroli w zakresie jakości handlowej wyrobów cukierniczych.
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wobec podmiotów wprowadzających do obrotu ww. produkty niespełniające wymagań jakości handlowej prowadzone są postępowania administracyjne, których konsekwencją będą sankcje przewidziane prawem.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady opublikowane 23 kwietnia 2024 r. wprowadza m.in. zmianę w unijnych przepisach dotyczących napojów spirytusowych. Nowe przepisy wprowadzają definicje napojów spirytusowych, które będą mogły być produkowane w Unii Europejskiej. Pozwoli to na lepsze informowanie konsumentów o takich wyrobach.
Aromatyczne oregano ma wielu amatorów na całym świecie. Jest to bowiem nie tylko popularna przyprawa, np. do pizzy czy dań z pomidorów, lecz także ceniony surowiec leczniczy i kosmetyczny. Niestety, badania wskazują, że oferowane na rynku spożywczym oregano często jest w mniejszym lub większym stopniu zafałszowane!
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
Pomysł łączenia inspekcji nie jest nowy. Przypomnę, że w roku 2017 Rząd PiS skierował do Sejmu RP projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (druk sejmowy w poprzedniej kadencji Sejmu 1685).