Wyniki kontroli jakości zbóż i rzepaku z uwzględnieniem tych pochodzących z obszarów objętych klęską powodzi
Kontrola IJHARS w punktach skupu potwierdziła, że nie dochodziło do obrotu towarem, który miał styczność z wodą powodziową.
Kontrola IJHARS w punktach skupu potwierdziła, że nie dochodziło do obrotu towarem, który miał styczność z wodą powodziową.
Polska dołączyła do elitarnego grona krajów europejskich, które mogą stosować automatyczną klasyfikację tusz wołowych. Wysoka dokładność tej metody tworzy nową jakość określania klasy otłuszczenia i umięśnienia tusz wołowych. Polscy przedsiębiorcy mogą dzięki niej zaoferować dostawcom bydła rzeźnego bardziej precyzyjną i obiektywną ocenę jakości tusz w ich ubojni.
Zadania realizowane przez IJHARS na rynku chmielu mają zapewniać, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe zostały poddane certyfikacji i spełniają minimalne wymagania jakościowe określone w przepisach.
Podczas kontroli sprawdzano, czy producenci właściwie znakują konserwy oraz marynaty, a informacje przekazywane konsumentom w sklepach na temat oferowanych ryb mrożonych i owoców morza są prawdziwe i podawane zgodnie z przepisami. Pobrano próbki do badań laboratoryjnych oraz zweryfikowano cechy organoleptyczne kontrolowanych towarów.
Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów.
Producenci słonych przekąsek pod lupą IJHARS. U prawie połowy z nich ujawniono nieprawidłowości.
Co piąta skontrolowana partia przetworów zbożowych była niewłaściwie oznakowana.
Przeprowadzona po raz pierwszy na skalę ogólnopolską kontrola przetworów grzybowych ujawniła liczne nieprawidłowości.
Oliwa pod lupą IJHARS - wykryto wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek.
Cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne „słoiczków” dla dzieci bez nieprawidłowości po kontrolach IJHARS.
Lody lubimy jeść przez cały rok, ale w upalne dni smakują wyjątkowo! Czy wiecie, na co należy zwrócić uwagę, wybierając gałki, kuleczki, świderki, sorbety czy lody włoskie? Jakie informacje powinny być umieszczone w waszej ulubionej budce z lodami? Trwa sezon wakacyjny, żar leje się z nieba, a my przypominamy, jak sięgając po lody, nie dać się nabrać na marketingowe...
Przeprowadzone przez IJHRAS kontrole mięsa, wędlin i serów sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki przeprowadzonej w I kw. 2024 r. planowej kontroli w zakresie jakości handlowej wyrobów cukierniczych.