Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

  • 2025-02-04

    Automatyczna klasyfikacja tusz wołowych – innowacyjna metoda zatwierdzona!

    Polska dołączyła do elitarnego grona krajów europejskich, które mogą stosować automatyczną klasyfikację tusz wołowych. Wysoka dokładność tej metody tworzy nową jakość określania klasy otłuszczenia i umięśnienia tusz wołowych. Polscy przedsiębiorcy mogą dzięki niej zaoferować dostawcom bydła rzeźnego bardziej precyzyjną i obiektywną ocenę jakości tusz w ich ubojni.

  • 2025-01-24

    Nadzór IJHARS nad rynkiem chmielu

    Zadania realizowane przez IJHARS na rynku chmielu mają zapewniać, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe zostały poddane certyfikacji i spełniają minimalne wymagania jakościowe określone w przepisach.

  • 2024-12-31

    Wyniki kontroli jakości ryb i owoców morza

    Podczas kontroli sprawdzano, czy producenci właściwie znakują konserwy oraz marynaty, a informacje przekazywane konsumentom w sklepach na temat oferowanych ryb mrożonych i owoców morza są prawdziwe i podawane zgodnie z przepisami. Pobrano próbki do badań laboratoryjnych oraz zweryfikowano cechy organoleptyczne kontrolowanych towarów.

  • 2024-11-29

    Znakowanie owoców i warzyw

    Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów.

  • 2024-11-22

    Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych

    Producenci słonych przekąsek pod lupą IJHARS. U prawie połowy z nich ujawniono nieprawidłowości.

  • 2024-09-06

    Wyniki kontroli jakości przetworów zbożowych

    Co piąta skontrolowana partia przetworów zbożowych była niewłaściwie oznakowana.

  • 2024-08-23

    Wyniki kontroli jakości przetworów grzybowych

    Przeprowadzona po raz pierwszy na skalę ogólnopolską kontrola przetworów grzybowych ujawniła liczne nieprawidłowości.

  • 2024-08-09

    Wyniki kontroli jakości oliwy

    Oliwa pod lupą IJHARS - wykryto wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek.

  • 2024-08-02

    Wyniki kontroli jakości żywności dla dzieci

    Cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne „słoiczków” dla dzieci bez nieprawidłowości po kontrolach IJHARS.

  • 2024-07-30

    Lody – ratunek na upały

    Lody lubimy jeść przez cały rok, ale w upalne dni smakują wyjątkowo! Czy wiecie, na co należy zwrócić uwagę, wybierając gałki, kuleczki, świderki, sorbety czy lody włoskie? Jakie informacje powinny być umieszczone w waszej ulubionej budce z lodami? Trwa sezon wakacyjny, żar leje się z nieba, a my przypominamy, jak sięgając po lody, nie dać się nabrać na marketingowe...

  • 2024-07-24

    Wyniki kontroli jakości mięsa, wędlin i serów sprzedawanych luzem

    Przeprowadzone przez IJHRAS kontrole mięsa, wędlin i serów sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.

  • 2024-07-19

    Wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej wyrobów cukierniczych w I kw. 2024 roku

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki przeprowadzonej w I kw. 2024 r. planowej kontroli w zakresie jakości handlowej wyrobów cukierniczych.

  • 2024-05-28

    Informacja o ustaleniach kontroli IJHARS w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków na rynkach hurtowych

    W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wobec podmiotów wprowadzających do obrotu ww. produkty niespełniające wymagań jakości handlowej prowadzone są postępowania administracyjne, których konsekwencją będą sankcje przewidziane prawem.