IJHARS sprawdziła jakość jaj dostępnych w sklepach. Zidentyfikowane uchybienia w znakowaniu nie nosiły znamion zafałszowania.
Podczas kontroli sprawdzaliśmy, czy umieszczane na wytłaczankach jaj informacje są zgodne z obowiązującymi przepisami. Inspektorzy zweryfikowali również cechy organoleptyczne wybranych partii jaj.
Kontrolę jakości jaj przeprowadziliśmy w 96 sklepach na terenie całej Polski w 2024 roku.
W 1/3 placówek handlowych mieliśmy zastrzeżenia do sposobu przedstawienia informacji o produkcie.
Znakowanie
Sprawdziliśmy oznakowanie 318 partii jaj o łącznej liczbie 58 tys. szt. i w przypadku 86 partii (27%) zakwestionowaliśmy informacje i ich sposób przedstawienia dla konsumentów.
W przypadku jaj oferowanych do sprzedaży luzem stwierdziliśmy m. in. brak podania w miejscu sprzedaży w sposób łatwo widoczny i czytelny dla konsumenta: klasy wagowej, metody chowu kur, objaśnienia znaczenia kodu producenta, daty minimalnej trwałości.
Jednak w przeważającej liczbie przypadków nieprawidłowości dotyczyły jaj oferowanych do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych.
Stwierdziliśmy przypadki m. in.:
-
umieszczenia daty minimalnej trwałości na opakowaniu w sposób nietrwały i łatwy do usunięcia;
-
naniesienia daty minimalnej trwałości bezpośrednio na inne informacje, przez co te dane stały się nieczytelne;
-
nieprawidłowo wyznaczonej daty minimalnej trwałości, którą ustalono na więcej niż 28 dni od daty zniesienia;
-
braku lub niewłaściwie opisanej metody chowu, np. użycie sformułowania „chów klatkowy” zamiast aktualnie obowiązującego „jaja z chowu w ulepszonych klatkach”;
-
niewłaściwej prezentacji metody chowu kur poprzez umieszczenie jej nad kodem kreskowym na krawędzi pokrywy opakowania, przez co była słabo widoczna i nieczytelna;
-
braku lub nieprawidłowych danych producenta/ podmiotu wprowadzającego jaja do obrotu;
-
braku kodu zakładu pakowania jaj lub wskazanie nieprawidłowego kodu;
-
braku lub niewłaściwie objaśnionego znaczenia kodu producenta;
-
braku podania ilości jaj w opakowaniu.
Należy zwrócić uwagę na fakt, że w partiach niewłaściwie oznakowanych, stwierdzono jednocześnie po kilka niezgodności.
67 partii skontrolowanych jaj, posiadało oznakowanie „Produkt Polski”. W tych partiach nie stwierdziliśmy nieprawidłowości.
W ramach ogólnej liczby jaj poddanych kontroli znalazło się 21 partii jaj pochodzących z produkcji ekologicznej. W ich przypadku również nie stwierdziliśmy nieprawidłowości.
Dodatkowo w przypadku wybranych partii jaj oceniliśmy ich cechy organoleptyczne. W tym zakresie nie odnotowaliśmy nieprawidłowości.
We wszystkich kontrolowanych sklepach warunki składowania jaj zapewniały zachowanie ich właściwej jakości.
Odnotowaliśmy jednak jeden przypadek sprzedaży jaj po przekroczeniu daty minimalnej trwałości.
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 12 kar pieniężnych, wydali 3 decyzje administracyjne nakazujące zniszczenie jaj ze względu na całkowity brak ich oznakowania, wydali 6 decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu jaj niespełniających wymagań jakości. Nałożyli 7 mandatów karnych na osoby odpowiedzialne.
Dodatkowo wydali 27 zaleceń pokontrolnych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Konsumencie kupując jaja zwróć uwagę na …:
Metodę chowu kur (np. jaja z chowu w ulepszonych klatkach) i klasę wagową jaj (np. M – średnie: masa ≥ 53 g i < 63 g) – te informacje muszą być umieszczone na opakowaniu.
Te wymagania odnoszą się do jaj kurzych.
Niemniej jednak popularne jaja innych gatunków, np. przepiórcze, również muszą być oznakowane. Ich opakowania muszą zawierać dane obowiązkowe, m. in. nazwę i dane producenta.
Niezależnie od gatunku producent jaj jest zobowiązany do umieszczenia na opakowaniu daty minimalnej trwałości.
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto:
sxc.hu