Unijny rynek drobiu
Na rynku Unii Europejskiej w całym 2023 r., po dwóch latach spadków, prognozowany jest spora zwyżka produkcji drobiarskiej.
Na rynku Unii Europejskiej w całym 2023 r., po dwóch latach spadków, prognozowany jest spora zwyżka produkcji drobiarskiej.
W ostatnich latach zwiększa się popularność konsumpcji mięsa z kaczek, a Polska była trzecim po Francji i Węgrzech jego producentem w Unii Europejskiej z 16% udziałem w unijnej produkcji.
Polska od 2014 r. jest największym w Unii Europejskiej producentem drobiu. W strukturze krajowej produkcji oraz w eksporcie dominuje drób kurzy i indyczy, ale coraz większe znaczenie ma również produkcja kaczek. W 2021 r. nasz kraj był trzecim, po Francji i Węgrzech, producentem kaczek.
Już niedługo, bo 7 maja, wchodzą w życie nowe wymagania bioasekuracji drobiu, określone w rozporządzeniu MRiRW z dnia 31 marca 2022 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.
Zbliża się Wielkanoc. Warto zapoznać się z informacją o krajowym rynku jaj konsumpcyjnych. Ich produkcja w 2020 r. wyniosła 10 mld sztuk. Plasuje to Polskę na trzeciej pozycji w Unii Europejskiej.
Zgodnie z prognozą USDA globalna produkcja mięsa kurzego w roku 2021 będzie tylko o 0,2% większa niż rok wcześniej i osiągnie 101 mln ton.
KOWR rozpoczął dystrybucję „Deklaracji strat w związku z wystąpieniem w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków” skierowanej do producentów drobiu.
Zgodnie z decyzją władz Bośni i Hercegowiny z dnia 12 lutego 2025 r. z powodu występowania HPAI w Polsce wprowadzony został zakaz eksportu z województwa mazowieckiego, warmińsko-mazurskiego, podkarpackiego, lubuskiego i wielkopolskiego.
Główny Lekarz Weterynarii informuje o stwierdzeniu 5 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu nr 19-23 w 2025 r. na podstawie wyników badań laboratoryjnych z dnia 9-12 lutego 2025 r. przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy (PIWet - PIB) w Puławach.
Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż w dniach od 2 do 9 lutego bieżącego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost większości cen drobiu.
W związku ze stwierdzeniem choroby, zostały wdrożone wszystkie administracyjne działania zmierzające do likwidacji ognisk, zgodnie z procedurami przewidzianymi w przepisach rozporządzenia 2016/429 oraz rozporządzenia 2020/687, w tym zabicie ptaków w ognisku i unieszkodliwienie w zakładzie utylizacyjnym, przeprowadzenie oczyszczania i dezynfekcji, a wokół zakładów utrzymujących...
Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, od 26 stycznia do 2 lutego bieżącego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup jaj spożywczych w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen jaj.
Główny Lekarz Weterynarii informuje o stwierdzeniu 4 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu nr 15-18 w 2025 r. na podstawie wyników badań laboratoryjnych z dnia 4-5 lutego 2025 r. przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy (PIWet - PIB) w Puławach.