Na rynku Unii Europejskiej w całym 2023 r., po dwóch latach spadków, prognozowany jest spora zwyżka produkcji drobiarskiej.
Najważniejszymi czynnikami, które stymulowały wzrost produkcji na rynku unijnym w 2023 r. był spadek kosztów produkcji drobiarskiej, duży wzrost zapotrzebowania na mięso drobiowe, które pozostaje dla konsumentów jednym z najtańszych źródeł białka zwierzęcego oraz mniejsza intensywność występowania wirusa grypy ptaków.
Według danych Komisji Europejskiej na rynku unijnym produkcja drobiu w całym 2023 r. zwiększy się o 3,3% do 13,5 mln ton przy jednoczesnym wzroście konsumpcji o 5% do 12,5 mln ton. W 2024 r. KE przewiduje dalszy, ale mniej dynamiczny, bo o 1,2% do 13,6 mln ton rozwój produkcji drobiarskiej w UE, spowodowany oczekiwanym zmniejszeniem konkurencyjności cenowej drobiu w stosunku do pozostałych źródeł białka zwierzęcego, co może spowodować wolniejszy wzrost popytu na drób w porównaniu z rokiem 2023.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl