| Autor: redakcja1

Wyniki kontroli jakości ryb i owoców morza

Podczas kontroli sprawdzano, czy producenci właściwie znakują konserwy oraz marynaty, a informacje przekazywane konsumentom w sklepach na temat oferowanych ryb mrożonych i owoców morza są prawdziwe i podawane zgodnie z przepisami. Pobrano próbki do badań laboratoryjnych oraz zweryfikowano cechy organoleptyczne kontrolowanych towarów.

Wyniki kontroli jakości ryb i owoców morza
Kontrole przeprowadzone zostały w całej Polsce w zakładach produkcyjnych oraz sklepach.

Jakość produktów rybołówstwa, sposób oznakowania i przekazywania informacji dla konsumentów skontrolowano w 103 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 63 (61,2%).

Cechy organoleptyczne

Kontrolą objęto 59 partii produktów, kwestionując cechy organoleptyczne w 8 partiach (13,5%).
Stwierdzono m. in.:
  • występowanie niejednolitej, miękkiej, gąbczastej, mazistej i rozpadającej się tekstury tkanki ryb po rozmrożeniu i po ugotowaniu;
  • nietypowy dla ryby zapach po rozmrożeniu i po ugotowaniu – zjełczały, amoniakalny, nieprzyjemny;
  • widoczny krwisty wyciek i zażółcenia fileta po rozmrożeniu;
  • obecność wysuszki, nierównomierne pokrycie filetów glazurą;
  • niezgodną z deklaracją postać ryby, tj. produkt opisany był jako filety rybne w zalewie, a faktycznie wyrób miał formę filetów w galarecie.
 
Cechy fizykochemiczne

Kontrolą objęto 125 partii towarów. Nieprawidłowości wykazano w 21 partiach (16,8%).
Stwierdzono, m. in.:
  • zawyżoną zawartość glazury,
  • brak DNA ryby deklarowanej,
  • mniejszą niż zadeklarowano masę ryby bez glazury.
Znakowanie

Sprawdzono oznakowanie i sposób przekazywania informacji dla konsumentów w odniesieniu do 361 partii, z czego 154 zakwestionowano (42,6%).
Stwierdzono m. in.:
  • sprzedaż filetów z limandy żółtopłetwej pod nazwą „sola filet”;
  • nieuprawione stosowanie nazwy „matjasy” dla produktu nieposiadającego cech właściwych dla autentycznego ,,matjasa’’, które uzyskuje się dzięki zastosowaniu odpowiedniego surowca i specyficznej technologii produkcji;
  • brak informacji charakteryzujących produkt, np. filet, głęboko mrożony, obrane, mrożone, blanszowane, z ogonkiem, glazurowany lub z dodaną wodą, bez skóry lub ze skórą, bez ości, zawiera cukier;
  • brak wszystkich używanych składników lub wskazanie takich, które nie były używane;
  • nieprecyzyjne określenie nazwy składnika jako „płaty śledziowe dalekomorskie”, co budziło wątpliwości odnośnie pochodzenia surowca lub „ryba-śledziowe”, co budziło wątpliwości odnośnie gatunku ryby;
  • brak lub podanie w nieprawidłowy sposób informacji dotyczących, np. metody produkcji, obszaru połowu lub hodowli, kategorii narzędzia połowowego, zawartości glazury, handlowego oznaczenia gatunku;
  • stosowanie mniejszej niż 1,2 mm czcionki;
  • brak informacji o warunkach przechowywania;
  • użycie określenia „wyjątkowa receptura”, które nie miało żadnego odzwierciedlenia w sposobie przygotowania;
  • stosowanie niezrozumiałych dla konsumenta oznaczeń, np. „REN", „PBI".
Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 61 kar pieniężnych oraz wydali 46 zaleceń pokontrolnych. Dodatkowo w 12 przypadkach wydali decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu towarów oraz wydali 2 decyzje nakazujących prawidłowe oznakowanie.

Nałożyli również 9 mandatów karnych na osoby odpowiedzialne.  

Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
 
Konsumencie pamiętaj!

Jeśli kupujesz glazurowane ryby lub owoce morza bez opakowania, powinna im towarzyszyć informacja o ilości glazury.

Dodatkowo na produktach rybnych świeżych i mrożonych, wędzonych i solonych (niezależnie od tego, czy są w opakowaniu czy sprzedawane „na wagę”,) szukaj danych m. in. o metodzie produkcji (złowione lub wyhodowane) i obszarze połowu lub hodowli oraz kategorii narzędzi połowowych (np. włoki lub sieci).

Wybierając natomiast konserwy lub marynaty, zwróć uwagę wykaz składników, który powinien zawierać wszystkie użyte surowce, podane w kolejności malejącej.


Tagi:
źródło: