Podczas kontroli Inspektorzy weryfikowali jakość handlowÄ… przetworów grzybowych na zgodność z obowiÄ…zujÄ…cymi przepisami i deklaracjami.
Produktami priorytetowymi były: grzyby leśne marynowane, suszone i w solance.
Kontrola przeprowadzona została na etapie produkcji i w sklepach w ostatnim kwartale ubiegłego roku na terenie całego kraju.
Produkty skontrolowano w 89 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 35 (39,3% skontrolowanych).
Cechy organoleptyczne
KontrolÄ… objÄ™to 62 partie towarów, z czego zakwestionowano 23 partie (37,1%).
Cechy fizykochemiczne
Kontrolą objęto 113 partii. Nieprawidłowości wykazano w 55 partiach (48,7%).
Przy ocenie cech organoleptycznych i fizykochemicznych wykorzystano badania laboratoryjne, które wykazaÅ‚y m. in.: wyższÄ… niż dopuszczalna przepisami zawartość grzybów zaczerwionych (wartość dozwolona: do 5% masy grzybów), obecność grzybów zapleÅ›niaÅ‚ych i takich o miÄ™kkiej, rozpadajÄ…cej siÄ™ konsystencji, żywych i martwych szkodników w opakowaniu oraz obecność innego gatunku grzybów niż zadeklarowano w oznakowaniu.
Znakowanie
W zakresie znakowania sprawdzono 203 partie, z czego 45 zakwestionowano (22,2%).
Oznakowanie przetworów grzybowych kwestionowano zarówno w sklepach jak i u producentów.
Stwierdzono m. in.:
-
brak informacji o suszeniu i pasteryzowaniu wyrobów
-
brak w opakowaniu deklarowanego gatunku grzyba np. smardza
-
brak pełnego oznakowania w języku polskim
-
sprzedaż po upływie daty minimalnej trwałości
-
przedstawienie informacji o wartości odżywczej bez doprecyzowania czy odnosi się do całego produktu czy bez zalewy
-
podanie masy netto produktu wraz z tolerancjÄ…
-
brak lub błędnie podany numer uprawnień klasyfikatora/grzyboznawcy
-
brak podania roku zbioru i numeru atestu na opakowaniu grzybów suszonych.
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidÅ‚owoÅ›ci, na podstawie przepisów ustawy o jakoÅ›ci handlowej artykuÅ‚ów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 34 decyzje administracyjne nakÅ‚adajÄ…ce kary pieniężne, 7 decyzji zakazujÄ…cych wprowadzenia do obrotu towarów niespeÅ‚niajÄ…cych wymagaÅ„ jakoÅ›ci handlowej, w 2 przypadkach wydano decyzje z odstÄ…pieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze wzglÄ™du na niskÄ… szkodliwość czynu.
Dodatkowo naÅ‚ożyli 10 mandatów karnych oraz wydali 49 zaleceÅ„ pokontrolnych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Konsumencie! Zwróć uwagÄ™, jeÅ›li kupujesz grzyby przetworzone:
Na opakowaniu powinny znaleźć siÄ™ m. in. informacje o: procesach technologicznych zastosowanych w produkcji – przykÅ‚adowo informacja o suszeniu grzybów lub pasteryzacji, jakiej poddano wyrób oraz numer uprawnieÅ„ klasyfikatora/grzyboznawcy. Dodatkowo, jeÅ›li grzyby sprzedawane sÄ… w zalewie (np. grzyby marynowane) wtedy producent jest zobowiÄ…zany do precyzyjnego wskazania czy wartość odżywcza odnosi siÄ™ do caÅ‚ego wyrobu czy do grzybów bez zalewy. OczywiÅ›cie przetwory grzybowe nie mogÄ… być sprzedawane po upÅ‚ywie okresu przydatnoÅ›ci do spożycia.