| Autor: redakcja1

Wyniki kontroli jakości przetworów grzybowych

Przeprowadzona po raz pierwszy na skalę ogólnopolską kontrola przetworów grzybowych ujawniła liczne nieprawidłowości.

Wyniki kontroli jakości przetworów grzybowych
Podczas kontroli Inspektorzy weryfikowali jakość handlowÄ… przetworów grzybowych na zgodność z obowiÄ…zujÄ…cymi przepisami i deklaracjami.

Produktami priorytetowymi były: grzyby leśne marynowane, suszone i w solance.

Kontrola przeprowadzona została na etapie produkcji i w sklepach w ostatnim kwartale ubiegłego roku na terenie całego kraju.

Produkty skontrolowano w 89 podmiotach, stwierdzajÄ…c nieprawidÅ‚owoÅ›ci w 35 (39,3% skontrolowanych).
 
Cechy organoleptyczne
 
KontrolÄ… objÄ™to 62 partie towarów, z czego zakwestionowano 23 partie (37,1%).

Cechy fizykochemiczne

Kontrolą objęto 113 partii. Nieprawidłowości wykazano w 55 partiach (48,7%).

Przy ocenie cech organoleptycznych i fizykochemicznych wykorzystano badania laboratoryjne, które wykazaÅ‚y m. in.: wyższÄ… niż dopuszczalna przepisami zawartość grzybów zaczerwionych (wartość dozwolona: do 5% masy grzybów), obecność grzybów zapleÅ›niaÅ‚ych i takich o miÄ™kkiej, rozpadajÄ…cej siÄ™ konsystencji, żywych i martwych szkodników w opakowaniu oraz obecność innego gatunku grzybów niż zadeklarowano w oznakowaniu.  
 
Znakowanie
 
W zakresie znakowania sprawdzono 203 partie, z czego 45 zakwestionowano (22,2%).

Oznakowanie przetworów grzybowych kwestionowano zarówno w sklepach jak i u producentów.

Stwierdzono m. in.:
  • brak informacji o suszeniu i pasteryzowaniu wyrobów
  • brak w opakowaniu deklarowanego gatunku grzyba np. smardza
  • brak peÅ‚nego oznakowania w jÄ™zyku polskim
  • sprzedaż po upÅ‚ywie daty minimalnej trwaÅ‚oÅ›ci
  • przedstawienie informacji o wartoÅ›ci odżywczej bez doprecyzowania czy odnosi siÄ™ do caÅ‚ego produktu czy bez zalewy
  • podanie masy netto produktu wraz z tolerancjÄ…
  • brak lub bÅ‚Ä™dnie podany numer uprawnieÅ„ klasyfikatora/grzyboznawcy
  • brak podania roku zbioru i numeru atestu na opakowaniu grzybów suszonych.
Zastosowane sankcje
 
W wyniku stwierdzonych nieprawidÅ‚owoÅ›ci, na podstawie przepisów ustawy o jakoÅ›ci handlowej artykuÅ‚ów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 34 decyzje administracyjne nakÅ‚adajÄ…ce kary pieniężne, 7 decyzji zakazujÄ…cych wprowadzenia do obrotu towarów niespeÅ‚niajÄ…cych wymagaÅ„ jakoÅ›ci handlowej, w 2 przypadkach wydano decyzje z odstÄ…pieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze wzglÄ™du na niskÄ… szkodliwość czynu.

Dodatkowo naÅ‚ożyli 10 mandatów karnych oraz wydali 49 zaleceÅ„ pokontrolnych.

Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Konsumencie! Zwróć uwagÄ™, jeÅ›li kupujesz grzyby przetworzone:

Na opakowaniu powinny znaleźć siÄ™ m. in. informacje o: procesach technologicznych zastosowanych w produkcji – przykÅ‚adowo informacja o suszeniu grzybów lub pasteryzacji, jakiej poddano wyrób oraz numer uprawnieÅ„ klasyfikatora/grzyboznawcy. Dodatkowo, jeÅ›li grzyby sprzedawane sÄ… w zalewie (np. grzyby marynowane) wtedy producent jest zobowiÄ…zany do precyzyjnego wskazania czy wartość odżywcza odnosi siÄ™ do caÅ‚ego wyrobu czy do grzybów bez zalewy. OczywiÅ›cie przetwory grzybowe nie mogÄ… być sprzedawane po upÅ‚ywie okresu przydatnoÅ›ci do spożycia.
 


Tagi:
źródło: