Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w styczniu 2025 r. indeks cen zbóż FAO ukształtował się na poziomie 111,7 pkt, a więc wyższym o 0,3 pkt niż w grudniu 2024 r., ale o 8,2 pkt niższym niż przed rokiem.
Na wzrost wartości indeksu cen w styczniu 2025 r. wpływ miały rosnące ceny kukurydzy, co było głownie efektem sezonowo ograniczonych dostaw, niesprzyjających warunków pogodowych w Argentynie i Brazylii oraz obniżonych prognoz zbiorów i zapasów w USA. Wśród innych zbóż gruboziarnistych wzrosły światowe ceny sorga i jęczmienia.
Ograniczająco na wzrost indeksu cen wpływała minimalna obniżka średnich eksportowych cen pszenicy na świecie, co było spowodowane zmniejszonym popytem międzynarodowym.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl