Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Malowanie proszkowe
2016-04-20 -
FLORAMIX PIĘKNE KWIATY (Nawóz dolistny)
2012-01-17 -
Schładzalniki otwarte typu RFT
2015-11-18
Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach gościł Premier Ewę Kopacz
W dniu dzisiejszym, 13 lipca br., premier Ewa Kopacz odwiedziła Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. W spotkaniu z naukowcami uczestniczyła również podsekretarz stanu Zofia Szalczyk.
Światowej klasy Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach zapewnia transfer najnowszych wyników badań dla sektora ogrodniczego. Posiada on w swoim dorobku wiele nowatorskich w skali światowej rozwiązań, które w bardzo dużym stopniu przyczyniły się do rozwoju polskiego ogrodnictwa.
Warto podkreślić, że w latach 2007-2014 eksport rolno-spożywczy wzrósł ponad dwukrotnie (z 10,1 mld euro do 21,3 mld euro). Polska jest dużym producentem i liczącym się na światowym rynku eksporterem owoców i warzyw. W ubiegłym roku eksport świeżych owoców i warzyw wyniósł 2 mld euro. Naszymi flagowymi produktami są jabłka, cebula, kapusta, a także pieczarki, truskawki i borówka amerykańska.
Obydwa instytuty w latach 2008 – 2014 otrzymały wsparcie na realizację programów w łącznej wysokości ok. 119 mln zł.
Wyniki programów udostępnia się szerokiej praktyce rolniczej, ogrodniczej i działkowcom poprzez dostarczanie materiału hodowlanego, projektów technologii, instrukcji wdrożeniowych, publikacje popularno-naukowe i naukowe, szkolenia i praktyki.
Nowe programy wieloletnie stanowią kontynuację wcześniej przyjętych zadań istotnych dla realizacji ważnych celów polityki państwa. Mają one znaczenie horyzontalne i przyczynią się do rozwoju wielu sektorów gospodarki. Do głównych celów, które zostaną osiągnięte w wyniku ich realizacji należy zaliczyć:
W obszarze ogrodnictwa:
- wspieranie bezpieczeństwa żywnościowego oraz wysokojakościowej produkcji owoców i warzyw (dostępność owoców i warzyw o najwyższej jakości odżywczej, wdrażanie bezpiecznych dla ludzi metod produkcji obejmujących zalecenia ochrony roślin, nawożenia i nawadniania, ograniczanie zanieczyszczeń płodów rolnych, identyfikacja i przeciwdziałanie nowym zagrożeniom),
- wspieranie eksportu owoców, warzyw i roślin ozdobnych (testowanie nowych technologii przechowywania i przetwórstwa, analizy rynków, wsparcie eksperckie przy otwieraniu nowych rynków zbytu),
- zwiększanie konkurencyjności i innowacyjności gospodarstw ogrodniczych i przedsiębiorstw działających w tej branży - poprzez ścisłe powiązanie nauki z praktyką,
- hodowlę nowych odmian oraz wytwarzanie elitarnego materiału szkółkarskiego wolnego od patogenów (istotne z punktu widzenia eksportu i produktywności roślin),
- ochronę środowiska (bezpieczne techniki stosowania agrochemikaliów, gospodarowanie wodą w rolnictwie, zagospodarowanie odpadów, ograniczenie presji rolnictwa na środowisko, zachowanie bioróżnorodności, ochrona owadów zapylających),
- wspieranie rozwoju pszczelarstwa.
Czytaj dalej na następnej stronie...