Kontrolą objęto w zakresie:
1. cech organoleptycznych – 638 partii produktów, w tym:
-
321 partii przetworów mięsnych,
-
317 partii przetworów mlecznych,
2. parametrów fizykochemicznych – 645 partii produktów, w tym:
-
325 partii przetworów mlecznych,
-
320 partii przetworów mięsnych,
3. znakowania – 2460 partii produktów, w tym:
-
949 partii świeżych owoców i warzyw,
-
418 partii pieczywa,
-
343 partie przetworów mlecznych,
-
336 partii przetworów mięsnych,
-
164 partie wyrobów cukierniczych,
-
150 partii wyrobów garmażeryjnych,
-
100 partii przekąsek.
4. cech mikrobiologicznych – 80 partii przetworów mlecznych.
Ponadto w toku kontroli świeżych owoców i warzyw sprawdzono również ich jakość handlową w zakresie pozostałych wymagań określonych w normach (tj. wymagań minimalnych, wymagań dotyczących dojrzałości, klasyfikacji, wielkości i prezentacji) oraz dokumentację towarzyszącą.
Wyniki kontroli
Jakość handlowa poszczególnych grup artykułów rolno-spożywczych kształtuje się następująco:
1. W odniesieniu do cech organoleptycznych odnotowano wzrost udziału zakwestionowanych partii, tj. o 4,0 p.p. w przypadku przetworów mlecznych (w porównaniu do wyników kontroli z IV kw. 2013 roku) oraz o 0,6 p.p. w przypadku przetworów mięsnych (w porównaniu do wyników kontroli z I kw. 2014 roku).
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:
-
wyglądu, konsystencji, barwy, smaku i zapachu – w przypadku przetworów mlecznych;
-
smaku i zapachu oraz określenia stopnia rozdrobnienia wsadu mięsno-tłuszczowego – w przypadku przetworów mięsnych.
2. Stwierdzono natomiast mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych, tj. o 10,1 p.p. w przypadku przetworów mlecznych (w porównaniu do wyników kontroli z IV kw. 2013 roku) oraz o 9,5 p.p. w przypadku przetworów mięsnych (w porównaniu do wyników kontroli z I kw. 2014 roku).
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
-
zaniżonej i zawyżonej zawartości tłuszczu, zawyżonej zawartości wody – w przypadku przetworów mlecznych;
-
obecności niedeklarowanych składników (np. surowców pochodzenia zwierzęcego, karagenu, azotanów i azotynów), zaniżonej zawartości białka – w przypadku przetworów mięsnych.
Czytaj dalej na następnej stronie...