Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w III kwartale 2016 r.

Kontrole przeprowadzone w III kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w III kwartale 2016 r.
W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość tłuszczu, wody, soli, alkoholu etylowego, ekstraktu brzeczki podstawowej, obecności tłuszczów obcych, kwasowość) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

Kontrole dotyczyły jakości handlowej:
  • śmietany, śmietanki, mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych i podpuszczkowych, mleka spożywczego, mleka zagęszczonego, przetworów mlecznych w proszku (w tym mleka w proszku),
  • piwa i napojów na bazie piwa,
  • wyrobów garmażeryjnych typu sałatki i surówki,
  • przetworów pomidorowych (ketchupów, koncentratów, sosów, przecierów i soku).
  • mieszanek sałat.
Kontrola wyrobów garmażeryjnych, przetworów pomidorowych i mieszanek sałat obejmowała przede wszystkich sprawdzenie prawidłowości ich oznakowania. W przypadku podejrzenia wystąpienia nieprawidłowości dodatkowo pobrano próbki do oceny organoleptycznej i badań laboratoryjnych. Kontrolę jakości handlowej napojów na bazie piwa przeprowadzono po raz pierwszy.

II. Zakres kontroli

Kontrole przeprowadzono w 221 podmiotach, w tym u:
  • 111 producentów przetworów mlecznych,
  • 44 producentów piwa i napojów na bazie piwa,
  • 31 producentów przetworów pomidorowych,
  • 30 producentów wyrobów garmażeryjnych,
  • 5 producentów mieszanek sałat.
Kontrolą objęto w zakresie:

1. cech organoleptycznych – 493 partie produktów, w tym:
  • 386 partii przetworów mlecznych,
  • 55 partii przetworów pomidorowych,
  • 48 partii wyrobów garmażeryjnych,
  • 4 partie mieszanek sałat;
2. parametrów fizykochemicznych – 585 partii produktów, w tym:
  • 387 partii przetworów mlecznych,
  • 107 partii piwa i napojów na bazie piwa;
  • 55 partii przetworów pomidorowych,
  • 34 partie wyrobów garmażeryjnych,
  • 2 partie mieszanek sałat;
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: