W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość tłuszczu, wody, soli, alkoholu etylowego, ekstraktu brzeczki podstawowej, obecności tłuszczów obcych, kwasowość) oraz znakowanie produktów żywnościowych.
Kontrole dotyczyły jakości handlowej:
-
śmietany, śmietanki, mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych i podpuszczkowych, mleka spożywczego, mleka zagęszczonego, przetworów mlecznych w proszku (w tym mleka w proszku),
-
piwa i napojów na bazie piwa,
-
wyrobów garmażeryjnych typu sałatki i surówki,
-
przetworów pomidorowych (ketchupów, koncentratów, sosów, przecierów i soku).
-
mieszanek sałat.
Kontrola wyrobów garmażeryjnych, przetworów pomidorowych i mieszanek sałat obejmowała przede wszystkich sprawdzenie prawidłowości ich oznakowania. W przypadku podejrzenia wystąpienia nieprawidłowości dodatkowo pobrano próbki do oceny organoleptycznej i badań laboratoryjnych. Kontrolę jakości handlowej napojów na bazie piwa przeprowadzono po raz pierwszy.
II. Zakres kontroli
Kontrole przeprowadzono w 221 podmiotach, w tym u:
-
111 producentów przetworów mlecznych,
-
44 producentów piwa i napojów na bazie piwa,
-
31 producentów przetworów pomidorowych,
-
30 producentów wyrobów garmażeryjnych,
-
5 producentów mieszanek sałat.
Kontrolą objęto w zakresie:
1. cech organoleptycznych – 493 partie produktów, w tym:
-
386 partii przetworów mlecznych,
-
55 partii przetworów pomidorowych,
-
48 partii wyrobów garmażeryjnych,
-
4 partie mieszanek sałat;
2. parametrów fizykochemicznych – 585 partii produktów, w tym:
-
387 partii przetworów mlecznych,
-
107 partii piwa i napojów na bazie piwa;
-
55 partii przetworów pomidorowych,
-
34 partie wyrobów garmażeryjnych,
-
2 partie mieszanek sałat;
Czytaj dalej na następnej stronie...