Kontrole przeprowadzone w III kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.
-
Pochodzenie:
-
stosowanie szaty graficznej przedstawiającej widoki gór, rzeki, wilka oraz nazw (Wetlina, San, Solina) sugerujących, że miejscem pochodzenia produktu są Bieszczady, podczas gdy faktycznie wyprodukowany został w województwie łódzkim;
-
użycie sformułowań: „gwarancja jakości Browar…” (w głównym polu widzenia) i „jakość gwarantuje Browar…” (na bocznej części opakowania), sugerujących określone pochodzenie wyrobu, podczas gdy dane piwo zostało wyprodukowane przez inny podmiot.
-
Metody wytwarzania, m.in.:
-
brak podania w nazwie wyrobu gotowego informacji dotyczących zastosowanych procesów technologicznych (np. pasteryzacji, mikrofiltracji);
-
umieszczenie sformułowań: „tradycyjny” oraz „wyprodukowany zgodnie z najlepszymi tradycjami sztuki serowarskiej” na serze podpuszczkowym zawierającym substancję konserwującą (lizozym);
-
stosowanie określeń: „produkt naturalny” oraz „nie zawiera substancji konserwujących” na wyrobie, do produkcji którego użyto podpuszczki mikrobiologicznej zawierającej w swoim składzie substancję konserwującą;
-
podanie w nazwie określenia „domowa” przy jednoczesnym stosowaniu w procesie produkcji składnika zawierającego w swoim składzie dodatki;
-
podanie określenia „świeże”, podczas gdy wyrób poddano procesowi utrwalania i uzyskano efekt przedłużenia trwałości produktu (4 miesiące);
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto:
Gospodarz.pl