Kontrole przeprowadzone w III kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.
Nieprawidłowości w zakresie znakowania:
-
Nazwa i rodzaj produktu, m.in.:
-
użycie nazwy zarezerwowanej dla przetworów mlecznych (tj. „mleko w proszku”, „proszek mleczny”) dla wyrobów zawierających tłuszcz roślinny;
-
podanie wyłącznie nazwy fantazyjnej (np. „A… kozieradka”, „Sałatka kielecka”) uniemożliwiającej konsumentom rozpoznanie charakteru produktu i odróżnienie go od innych wyrobów dostępnych na rynku;
-
brak pełnej nazwy produktu, np. „piwo jasne” lub „piwo ciemne”.
-
Skład, m.in.:
-
brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (w tym m.in. alergenów, ekstraktów przypraw, octu) przy jednoczesnym podaniu takich składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym (np. cynamonu, żółtka jaja);
-
brak podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników;
-
wymienienie w składzie „słodu” bez odniesienia do nazwy składnika alergennego;
-
wymienienie w składzie wyrobu gotowego składnika pod nazwą „curacao”, która sugeruje użycie napoju spirytusowego, podczas gdy faktycznie zastosowano suszoną skórkę gorzkiej pomarańczy o nazwie „curacao”;
-
brak lub podanie zawyżonej informacji o ilościowej zawartości składników (np. kapusty białej w „surówce z białej kapusty”, koncentratu pomidorowego w ketchupie);
-
użycie sformułowania „produkt naturalny” oraz „nie zawiera substancji konserwującej” na wyrobie, do produkcji którego użyto podpuszczki mikrobiologicznej zawierającej w składzie substancję konserwującą;
-
podanie informacji „zawartość tłuszczu 15%”, podczas gdy wyrób faktycznie zawierał 15% tłuszczu w suchej masie.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto:
Gospodarz.pl