Kontrole przeprowadzone w III kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.
3. znakowania – 646 partii produktów, w tym:
-
390 partii przetworów mlecznych,
-
121 partii piwa i napojów na bazie piwa,
-
63 partie wyrobów garmażeryjnych,
-
57 partii przetworów pomidorowych,
-
15 partii mieszanek sałat;
4. cech mikrobiologicznych – 50 partii przetworów mlecznych.
III. Wyniki kontroli
Jakość handlowa poszczególnych grup artykułów rolno-spożywczych kształtuje się następująco:
1. W zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii w przypadku przetworów mlecznych o 1,4 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z I kw. 2015 r.). W toku kontroli przetworów pomidorowych zakwestionowano 2 partie wyrobów. W przypadku wyrobów garmażeryjnych i mieszanek sałat nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
-
niezgodnych z deklaracją: barwy, smaku, zapachu, wyglądu i konsystencji – w przypadku przetworów mlecznych;
-
niejednorodnej konsystencji i podstoju cieczy – w przypadku przetworów pomidorowych.
2. Stwierdzono wzrost liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych, tj. o 3,2 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z III kw. 2012 r.), w przypadku piwa oraz o 2,9 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z I kw. 2015 r.) w przypadku przetworów mlecznych.
W przypadku mieszanek sałat nie stwierdzono nieprawidłowości, a w trakcie kontroli przetworów pomidorowych, napojów na bazie piwa i wyrobów garmażeryjnych zakwestionowano pojedyncze partie wyrobów.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
-
obecności wody obcej w mleku spożywczym, obecności skrobi w jogurcie naturalnym oraz niezgodnej z deklaracją producenta zawartości tłuszczu, wody i soli – w przypadku przetworów mlecznych;
-
niezgodnej z deklaracją zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej, alkoholu etylowego oraz wartości goryczy IBU (zawartości substancji goryczkowych) – w przypadku piwa i napojów na bazie piwa;
-
niezgodnej z deklaracją zawartości ekstraktu ogólnego, soli i substancji rozpuszczalnych – w przypadku przetworów pomidorowych;
-
obecności niedeklarowanej substancji konserwującej – w przypadku wyrobów garmażeryjnych.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto:
Gospodarz.pl