Kontrole przeprowadzone w III kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.
Wystąpienie nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych oraz parametrów fizykochemicznych wynika z błędów popełnionych podczas procesu produkcyjnego (np. nieprzestrzegania receptur, stosowania surowców o niewłaściwej jakości). Obecność niezadeklarowanych składników jest świadomym fałszowaniem wyrobów gotowych.
3. Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cechach mikrobiologicznych (mikroflory charakterystycznej).
4. Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zmniejszył się w przypadku przetworów mlecznych o 7,3 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z I kw. 2015 r.). Wzrost odsetka partii nieprawidłowo oznakowanych stwierdzono natomiast w przypadku piwa o 14,4 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z III kw. 2014 r.) oraz przetworów pomidorowych o 3,1 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z III kw. 2012 r.).
Kontrolę wyrobów garmażeryjnych typu sałatki i surówki oraz mieszanek sałat przeprowadzono po raz pierwszy (zakwestionowano odpowiednio: 38,1% i 13,3% partii poddanych kontroli). Nie kwestionowano oznakowania napojów na bazie piwa.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto:
Gospodarz.pl