I wiesz, co jesz – masło i margaryna

Masło czy margaryna? To zarówno temat sporu pomiędzy smakoszami tych produktów, jak i pytanie które od lat zadają zwolennicy zdrowej żywności. Zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią naszych kulinarnych opowieści, tym razem o maśle i margarynie.

I wiesz, co jesz – masło i margaryna
Jakie znamy rodzaje masła i margaryny?
 
Właśnie ze względu na metody wytwarzania, rozróżniamy dwa rodzaje margaryn:
  • miękkie – sprzedawane zazwyczaj w plastikowych kubkach z przeznaczeniem do smarowania pieczywa; utwardzane są metodami enzymatycznymi z wykorzystaniem tłuszczy estryfikowanych, co powoduje, że większość z nich nie zawiera w ogóle niebezpiecznych kwasów trans lub jedynie śladowe ich ilości
  • twarde – dostępne są w kostkach; powstają w procesie uwodornienia olejów, dlatego towarzyszy im wytwarzanie większej ilości niekorzystnych kwasów tłuszczowych; w związku z tym znalazły zastosowanie do pieczenia, a nie do smarowania pieczywa.
Rodzaje masła:
  • masło topione – uzyskane ze stopienia lub odwirowania rozpuszczonego i niestandardowego masła konsumpcyjnego. Charakteryzuje się złotawą barwą z odcieniem żółtym lub bladym, ziarnistą, niejednolitą strukturą oraz specyficznym dla masła topionego smakiem i zapachem
  • masło solone – zawartość soli kuchennej nie powinna przekraczać 2% zawartości, natomiast tłuszczu nie może być niższa niż 81%
  • masło serwatkowe – produkcja związana jest z wykorzystaniem śmietany serwatkowej zamiast mleka, będącej pozostałością po produkcji tłustych i półtłustych serów
  • masło dietetyczne – charakteryzuje się zawartością większej ilości wody niż masło zwykłe, zawiera również oleje jadalne
  • masło bezwodne – dodatkowo odwirowane i suszone próżniowo.
Dodatkowo, w zależności od wymagań jakościowych spotykamy w Polsce:
  • masło ekstra – zawartość powyżej 80% tłuszczu mlekowego (ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej); delikatny smak i aromat; może być produkowane jako solone; ze względu na niską zawartość laktozy (0,6%) polecane jest dla osób nie tolerujących tej substancji oraz starszych i chorych
  • masło delikatesowe – zawartość nie mniejsza niż 80% tłuszczu mlekowego; delikatny smak i aromat
  • masło wyborowe – zawartość powyżej 80% tłuszczu mlekowego; smak kwaśny; może być produkowane jako solone
  • masło stołowe – zawartość tłuszczu mlekowego nie mniejsza niż 73,5%; charakteryzuje się kropelkami wody i lekką kruchością
  • masło śmietankowe – powstaje z nieukwaszonej śmietanki; charakteryzuje się wysokimi walorami smakowymi.


Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: