Ptasie mleczno waniliowe
Składniki:
Wykonanie:
Zalać żelatynę zimną wodą, aby namokła i spęczniała. Miękkie masło ucierać z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Dodawać ostrożnie po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijać białka do bardzo sztywnej piany. Żelatynę podgrzewać, aż się rozpuści (nie gotować!). Mieszać pianę z białek z masą maślano-żółtkową, dodać żelatynę. Wszystko razem wymieszać. Podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao. Wylać do salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawić do lodówki i poczekać, aż zastygnie. Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.
Czekoladowo-malinowa babka z wiórkami kokosowymi
Składniki:
-
4 jajka
-
1 kostka margaryny
-
1/2 szklanki wody
-
2 szklanki mąki
-
1/2 szklanki cukru
-
1 mały proszek do pieczeia
-
3 łyżki kakao
-
1/4 tabliczki czekolady pełnomlecznej
-
10 dkg malin
-
1 łyżka herbaty malinowej granulowanej
-
1 łyżka wiórek kokosowych
-
olejek (migdałowylub o innym smaku)
Wykonanie:
Do naczynia wsyp 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, wlej 1/2 szklanki wody i roztopioną margarynę. Całość wymieszaj. Odlej 1/2 szklanki powstałej masy na polewę i odstaw. Do przygotowanej masy dodaj 2 szklanki mąki, 4 jajka, 1 mały proszek do pieczenia, olejek migdałowy lub o innym smaku. Całość wymieszaj. Następnie pokrój czekoladę i maliny na drobne kawałki. Dodaj do masy, Wymieszaj. Całość piecz w piekarniku przez 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu polej ciasto odstawioną wcześniej polewą, a następnie posyp wiórkami kokosowymi oraz granulowaną herbatką malinową. Do dekoracji ciasta można użyć także malin w całości oraz zielonych warzyw, np. liści rukoli.
Spagetti z zieloną pietruszką
Składniki:
25 dag makaronu spaghetti
pół kostki margaryny
posiekany ząbek czosnku
pół szklanki utartego żółtego sera
1 i 3/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
Wykonanie:
W rondelku rozgrzać margarynę na małym ogniu, włożyć czosnek i mieszając, smażyć na złoty kolor, odstawić, ale trzymać w cieple. Ugotować makaron, starannie wypłukać, przełożyć na minutę do garnka z gorącą wodą, dokładnie osączyć. Spaghetti przełożyć do gorącego garnka, polać masłem z czosnkiem, posypać serem i zielona pietruszka, dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast.