Prezentujemy cotygodniowe podsumowanie rynku mięsa w Polsce w dniach od 27 października do 2 listopada 2014 roku, przygotowane przez Agencję Rynku Rolnego.
Ceny żywca wieprzowego
Jak wynika z Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w Polsce w dniach 27.10–02.11.2014 r. średnia cena żywca wieprzowego ukształtowała się w granicy 4,57 zł/kg i była mniejsza o 0,03 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była o 18% niższa niż w tym samym okresie 2013 roku.
Według danych Komisji Europejskiej w ostatnim tygodniu października 2014 r. w UE za trzodę chlewną masy poubojowej schłodzonej klasy E płacono średnio 141,71 EUR/100 kg, a więc mniej o 0,3% niż w poprzednim tygodniu, o 4% niż przed miesiącem i o 19,5% niż w analogicznym czasie 2013 r. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną dostawcy otrzymywali 143,69 EUR/100 kg.
Ceny żywca wołowego
Zgodnie z danymi ZSRIR MRiRW krajowa cena skupu żywca wołowego w dniach 27.10–02.11.2014 r. średnio wyniosła 5,46 zł/kg w stosunku do 5,48 zł/kg we wcześniejszym tygodniu. Tym samym było to taniej o 5% niż miesiąc wcześniej i o 7% niż przed rokiem.
Ceny żywca drobiowego
Za kurczęta brojlery w omawianym tygodniu średnio uzyskiwano 3,47 zł/kg, o 0,03 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej. Cena tego żywca była mniejsza o 5,5% niż przed miesiącem i o 3% niż przed rokiem.
Tak jak przed miesiącem, przeciętna cena skupu indyków wyniosła 5,92 zł/kg w odniesieniu do 5,93 zł/kg w poprzednim tygodniu. Indyki kosztowały jednak o 4% mniej niż rok wcześniej.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto:
Gospodarz.pl