Rynek mięsa w Polsce (06-12.04.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 6 do 12 kwietnia 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (06-12.04.2015)

Ceny żywca wieprzowego

W dniach 6–12.04.2015 r., tak jak w poprzednim tygodniu, zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,40 zł/kg. Jednocześnie ten gatunek żywca był droższy o 2% niż miesiąc wcześniej, ale o 13,5% tańszy niż przed rokiem.

 

Według Komisji Europejskiej, średnia cena zakupu świń rzeźnych w UE w dniach 6–12.04.2015 r. wyniosła 142,16 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 1% większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 12% mniejsza niż przed rokiem. Cena krajowa żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 144,87 EUR/100 kg i była wyższa niż m.in.: w Belgii, Holandii, Danii, Francji oraz w Hiszpanii.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w drugim tygodniu kwietnia 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) zbywano po 6,05 zł/kg w stosunku do 6,03 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec wołowy był o 3% tańszy niż przed miesiącem, ale o 2% droższy niż przed rokiem.

Ceny żywca drobiowego

Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 6–12.04.2015 r. wyniosła 3,51 zł/kg i była o 0,01 zł/kg większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,02 zł/kg mniejsza niż miesiąc wcześniej.

 

Za indyki płacono przeciętnie 5,89 zł/kg, czyli o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 1% więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do z notowaniami sprzed roku kurczęta były o 3% tańsze, a indyki o 5% droższe.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: