Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w I kwartale 2015 r.

W I kwartale 2015 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej m.in.: serów (podpuszczkowych, pleśniowych, kozich, owczych, topionych), serków smakowych (homogenizowanych, do smarowania itp.), mlecznych napojów fermentowanych, tłuszczów mlecznych, musztardy, chrzanu, majonezów i sosów majonezowych, napojów spirytusowych (w tym przede wszystkim wódki i likierów), owoców cytrusowych, kiwi, winogron, grejpfrutów, awokado, ananasów, mango oraz papryki i sałaty. Ponadto w zakresie znakowania kontrolą objęto analogi przetworów mlecznych. Kontrolę jakości handlowej musztardy przeprowadzono po raz pierwszy.

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w I kwartale 2015 r.

Kontrola żywności

Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.
 
W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. smak i zapach, barwę, konsystencję), parametry fizykochemiczne (m.in. kwasowość, obecność mleka krowiego w przetworach mlecznych kozich, oznaczenie zawartości tłuszczu, wody, alkoholu, cukrów, soli) oraz znakowanie produktów żywnościowych. W przypadku przetworów mlecznych zbadano również mikroflorę charakterystyczną.
 
Zakres kontroli

Kontrole przeprowadzono w 320 podmiotach, w tym u:
  • 151 podmiotów zajmujących się obrotem świeżymi owocami i warzywami,
  • 96 producentów przetworów mlecznych i ich analogów,
  • 43 producentów chrzanu, musztardy, majonezów i sosów majonezowych,
  • 30 producentów napojów spirytusowych.
Kontrolą objęto w zakresie:
 
1. cech organoleptycznych – 481 partii produktów, w tym:
  • 366 partii przetworów mlecznych,
  • 40 partii musztardy,
  • 40 partii majonezów i sosów majonezowych,
  • 35 partii chrzanu,
2. parametrów fizykochemicznych – 559 partii produktów, w tym:
  • 367 partii przetworów mlecznych,
  • 77 partii napojów spirytusowych,
  • 40 partii musztardy,
  • 40 partii majonezów i sosów majonezowych,
  • 35 partii chrzanu,
3. znakowania – 2 127 partii produktów, w tym:
  • 1 516 partii świeżych owoców i warzyw,
  • 378 partii przetworów mlecznych,
  • 97 partii napojów spirytusowych,
  • 41 partii musztardy,
  • 41 partii majonezów i sosów majonezowych,
  • 35 partii chrzanu,
  • 19 partii analogów przetworów mlecznych,
4. cech mikrobiologicznych – 81 partii przetworów mlecznych.
 
Ponadto w toku kontroli świeżych owoców i warzyw sprawdzono również ich jakość handlową w zakresie pozostałych wymagań określonych w normach (tj. wymagań minimalnych, wymagań dotyczących dojrzałości, klasyfikacji, wielkości i prezentacji) oraz dokumentację towarzyszącą.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: