3. Odsetek partii przetworów mlecznych o niewłaściwych cechach mikrobiologicznych wzrósł o 2,4 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z II kw. 2014 r.). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły braku obecności deklarowanych kultur bakterii fermentacji mlekowej.
4. Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zmniejszył się w przypadku:
-
chrzanu o 27,4 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2011 r.),
-
majonezów i sosów majonezowych o 15,5 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z I kw. 2012 r.),
-
napojów spirytusowych o 2,7 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z III kw. 2013 r.).
Wzrost odsetka partii nieprawidłowo oznakowanych stwierdzono natomiast w przypadku przetworów mlecznych – o 8,6 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z II kw. 2014 r.).
Ponadto zakwestionowano oznakowanie połowy skontrolowanych partii analogów przetworów mlecznych oraz niemal jedną piątą partii musztardy poddanych kontroli.
Nieprawidłowości w zakresie znakowania:
− użycie w nazwie wyrobu seropodobnego sformułowania „…Gouda…” powszechnie kojarzonego przez konsumentów z serem podpuszczkowym;
− umieszczenie na wyrobie nazwy „… Gouda. Ser topiony w plastrach” sugerującej, że do jego produkcji użyto sera gouda, podczas gdy w rzeczywistości głównym składnikiem był ser cheddar;
− użycie nazwy „Owsianka…” na produkcie, którego podstawę stanowi jogurt z niewielkim dodatkiem płatków owsianych i ziaren owsa);
− zastosowanie nazwy „śliwowica” sugerującej, że wyrób to okowita otrzymana jedynie ze śliwek, podczas gdy do sporządzenia zacieru zastosowano pastę śliwkową z dodatkiem rodzynek, co było niezgodne z obowiązującymi przepisami;
− umieszczenie na etykiecie sformułowania sugerującego, że produkt to whisky, podczas gdy wyrób nie spełniał definicji whisky określonej w przepisach;
− brak nazwy (kategorii) napoju spirytusowego zgodnie z obowiązującymi przepisami;
− stosowanie dwóch wykluczających się nazw dla wyrobu gotowego (np. „…waniliowy z truskawkami i „… o smaku waniliowym z truskawkami”).
Czytaj dalej na następnej stronie...