Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Fotel VS 300 - amortyzowany mechanicznie
2011-12-14 -
Łyżka do lekkich materiałów SERIA 200
2012-01-05 -
Zakrętarka pneumatyczna 1/2" BETA 1927CD
2011-05-11 -
Saletra amonowa - N 34%
2011-05-08
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa w sprawie opracowywania projektów technologicznych dla zakładów przetwarzających żywność pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności małej, lokalnej i ograniczonej (MLO)
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom producentów chcących prowadzić produkcję żywności w małych zakładach złagodzono wymagania jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym prowadzone będzie przetwórstwo surowców pochodzenia zwierzęcego.
Wymagania te zostały zdefiniowane w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2013 r. w sprawie wymagań, jakim powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (DZ.U. z 2013 nr 0 poz. 434.), obowiązującym od 9 maja 2013 roku.
Zgodnie z ww. rozporządzeniem projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność marginalna, lokalna i ograniczona powinien składać się z części opisowej oraz części graficznej.
Część opisowa projektu technologicznego powinna zawierać:
- określenie rodzaju działalności, z uwzględnieniem rodzaju surowców, rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które będą produkowane w zakładzie,
- opis sposobu przechowywania odpadów i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego,
- określenie sytemu dostawy wody,
- wskazanie planowanej lokalizacji zakładu,
- dane dotyczące maksymalnej tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu.
Część graficzna projektu technologicznego zawierająca plany wykonane techniką trwałą w skali 1:100 powinna przedstawiać:
- rzuty poziome kondygnacji zakładu, z zaznaczeniem pomieszczeń i ich funkcji,
- miejsca, w których odbywają się poszczególne etapy produkcji, stanowiska pracy,
- lokalizację maszyn, instalacji i urządzeń produkcyjnych z uwzględnieniem punków poboru wody,
- wyróżnienie stref o różnym stopniu ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego,
- drogi przemieszczania produkowanej żywności od przyjęcia surowców do wysyłki produktów gotowych.
- Przedłożony projekt technologiczny zakładu, jeżeli odpowiada wymaganiom określonym w rozporządzeniu, zatwierdza Powiatowy Lekarz Weterynarii, w drodze decyzji administracyjnej, w terminie 30 dni od dnia wszczęcia postępowania w tej sprawie lub zgłasza uwagi.
Czytaj dalej na następnej stronie...