Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Fotel VS 300 - amortyzowany mechanicznie
2011-12-14 -
Łyżka do lekkich materiałów SERIA 200
2012-01-05 -
Zakrętarka pneumatyczna 1/2" BETA 1927CD
2011-05-11 -
Saletra amonowa - N 34%
2011-05-08
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa w sprawie opracowywania projektów technologicznych dla zakładów przetwarzających żywność pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności małej, lokalnej i ograniczonej (MLO)
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom producentów chcących prowadzić produkcję żywności w małych zakładach złagodzono wymagania jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym prowadzone będzie przetwórstwo surowców pochodzenia zwierzęcego.
Przystępując do realizacji przedsięwzięcia, polegającego na uruchomieniu zakładu przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego, na etapie planowania inwestycji należy również gruntownie przeanalizować miejsce, w którym będziemy prowadzić produkcję. Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę główne czynniki wpływające na funkcjonowanie zakładu takie jak:
- narażenie na oddziaływanie „żywiołów” - powodzie, osuwiska, występujące często silne wiatry, burze;
- dostępność terenu gwarantującą przede wszystkim możliwość dojazdu, transportu;
-zaopatrzenie w wodę – (sieć wodociągowa, własne ujęcie), jakość wody, awaryjność systemu zaopatrzenia w wodę, ewentualne koszty „uzdatniania” wody, itp.;
-możliwość odprowadzania ścieków;
-dostępność energii elektrycznej lub innych nośników energetycznych (gaz) oraz sprawność ich działania;
- odległość od obiektów gospodarskich.
Właściwe zlokalizowanie obiektu i jego zabezpieczenie przed negatywnym wpływem otoczenia (ruch uliczny, spaliny, kurz, sąsiedztwo innych obiektów, szkodniki, owady) ma duże znaczenie dla jakości pozyskiwanego produktu oraz nakładów finansowych na minimalizowanie negatywnych skutków oddziaływania „niebezpiecznego” sąsiedztwa. Zakładów produkujących żywności nie powinno lokalizować się w pobliżu ferm zwierzęcych (szczególnie drobiowych, świńskich) oraz zakładów chemicznych. Ogranicza to przedostanie się do zakładu szkodliwych organizmów, substancji oraz zapachów. Z drugiej strony ważne jest też aby zakład nie stanowił uciążliwego sąsiedztwa dla innych oraz aby istniała możliwość jego ewentualnej rozbudowy.