| Autor: redakcja1

Unijna produkcja trzody chlewnej

W Unii Europejskiej wysokie koszty produkcji wieprzowiny, pomimo mniejszych cen pasz, skutkują spadkiem opłacalności chowu świń.

Unijna produkcja trzody chlewnej
Rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń w wielu krajach, przy równoczesnym zaostrzeniu przez Komisję Europejską przepisów odnośnie dobrostanu zwierząt i konieczność spełniania następnych kosztownych wymogów hodowlanych powoduje, że część hodowców rezygnuje z produkcji wieprzowiny.

Jak wynika z danych Eurostatu pogłowie świń u największych unijnych producentów żywca wieprzowego, ale poza Hiszpanią uległo dalszej redukcji. W Niemczech pogłowie zmniejszyło się o 6% do 20,9 mln szt., we Francji – o 4% do 12,1 mln szt., w Danii – o 10% do 11 mln szt., w Niderlandach – o 3% do 10,9 mln szt. i w Polsce – o 2% do 9,4 mln szt. Natomiast w Hiszpanii pogłowie trzody chlewnej wzrosło o 4% do 33,9 mln szt.

Spadek pogłowia trzody miał przełożenie na mniejszy wolumen ubojów w UE o około 10% w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej i wyniosła ponad 13 mln ton. Obniżka produkcji wystąpiła u wszystkich największych producentów UE, tj. w Hiszpanii o 5% do 2,8 mln ton, Niemczech o 8% do 2,8 mln ton, Francji o 4% do 1,4 mln ton, Polsce o 4% do 1,1 mln ton i Niderlandach o 2% do 966 tys. ton. Komisja Europejska w jesiennej prognozie przewiduje, że wolumen produkcji żywca wieprzowego w Unii Europejskiej może być o 6,6% mniejszy i wynieść 20,8 mln ton.


Tagi:
źródło: