Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Ładowarka do cebuli SU2LS SAMON
2020-10-08 -
Agregat Prądotwórczy 30 kVA
2011-08-19 -
Multione serii S
2011-06-16 -
DODATKOWE WYPOSAŻENIE W UKŁADZIE JEZDNYM
2011-05-25 -
Stajnie
2015-04-20
VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku - 15-18 sierpnia w Poznaniu
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku 2013 odbywa się w dniach 15-18 sierpnia 2013 w Poznaniu. To już siódma edycja imprezy, która z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów – smakoszy.
Zwyczajowo centrum wydarzeń będzie stanowił poznański Stary Rynek, gdzie ustawione są kramy ponad 120 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i Wielu Krajów Europy i Świata. Tutaj też stanie scena, na której od piątku do niedzieli gościć będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne a wieczorami zabrzmi folk, jazz, klasyka i blues.
Wśród wystawców Jarmarku Dobrego Smaku nie zabraknie producentów wysokiej jakości polskich przysmaków – będą poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju.
Mnóstwo pokus czeka jednak również na smakoszy o bardziej kosmopolitycznych podniebieniach, wśród nich bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory czy cudownie słodki sękacz – kürtöskalács, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina ze wszystkich chyba regionów winiarskich starego kontynentu.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż jarmark. W tym roku festiwalowa scena ruszyła w czwartek 15 sierpnia o godzinie 10. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji oraz autorów programów kulinarnych.
Wieczorami zabrzmi muzyka. Od lat stanowi ona pozostający nieco w tle ale starannie zaplanowany element Festiwalu. Organizatorzy nie zapraszają tu gwiazd znanych z pierwszych miejsc list przebojów ale starają się by i muzyka była w dobrym smaku i w interesujący sposób komponowała się z pozostałymi elementami OFDS. Brzmieć będą dźwięki bluesa, muzyki klasycznej, folkowej i jazzu.
Od kilku edycji edukacja smaku najmłodszych staje się coraz ważniejszym elementem festiwalu. Podczas warsztatów smaku dla najmłodszych dzieci dowiedzą się o tym ile smaków może mieć pomidor, skąd bierze się olej i co to znaczy produkt lokalny. Poprzez pyszną zabawę w kuchni poszerzamy kulinarne horyzonty dzieci i szczepimy zainteresowanie kulinariami jako częścią kultury w której wyrastają.
Dla chcących zgłębić tajniki najpopularniejszych trendów w kuchni a przy tym dobrze zjeść przygotowujemy warsztaty, pokazy live-cooking i laboratoria smaku.
Festiwal to również konkursy skierowane do zawodowców i do amatorów. Restauratorzy staną w szranki konkursu na jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej a trunki domowych twórców nalewek jak co roku walczyć będą o tytuł Polska Nalewka Roku.
Podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku odbędą się również, konferencje tematyczne, pokazy filmowe, spotkania autorskie, premiery książek i szereg innych imprez towarzyszących.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z wyboru „Najlepszego Tatara w Wielkopolsce” 2013 roku.
Szczegółowy program imprezy znajdziesz na następnej stronie...