Lato w pełni, upalne słońce na bezchmurnym niebie nagrzewa wszystko dookoła a pomysły na ochłodę już się kończą... W gorące dni pijemy wodę i soki, jemy lody, a można by to połączyć! Jak? Zjeść arbuza! Arbuz zawiera 92% wody, co sprawia, że nadaje się doskonale na orzeźwiający deser. A do tego jest całkiem sporą dawką witamin i składników mineralnych.
Serniczek arbuzowy
Składniki na masę serową:
-
60 dag arbuza,
-
szklanka kremówki,
-
3 serki waniliowe (po 20 dag),
-
3 spore łyżeczki żelatyny,
-
cukier waniliowy,
-
łyżka wiśniówki.
Składniki na galaretkę:
Przygotowanie: Najpierw sporządzamy masę serową. Żelatynę namaczamy w kremówce. Następnie delikatnie podgrzewając najlepiej na parze, rozpuszczamy ją. Mieszamy z cukrem waniliowym, serkami oraz pokrojonym w kostkę arbuzem. dodajemy wiśniówkę. Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy 26 cm. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Następnie robimy galaretkę arbuzową, a więc żelatynę moczymy w 4 łyżkach wody i rozpuszczamy na parze. Mieszamy ze zmiksowanym arbuzem i wiśniówką. Wylewamy na stężały mus serowy. Na koniec sernik arbuzowy odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Grillowany arbuz
Składniki:
-
arbuz,
-
cytryna,
-
miód,
-
woda,
-
pieprz cayenne.
Przygotowanie: Arbuza kroimy wraz ze skórką na plastry o grubości 3 cm, które dzielimy na trójkąciki, takie aby potem wygodne je konsumować. Ścieramy na tarce odrobinę skórki z cytryny, a sok wyciskamy. W miseczce mieszamy ze sobą sok z cytryny, miód, wodę, startą skórkę cytrynową oraz pieprz cayenne. Tak przygotowanym sosem smarujemy powierzchnię plastrów arbuza i kładziemy go na grillu. Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, przez co mamy bardzo oryginalny w smaku i przygotowaniu deser.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl foto:
sxc.hu