| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - arbuz

Lato w pełni, upalne słońce na bezchmurnym niebie nagrzewa wszystko dookoła a pomysły na ochłodę już się kończą... W gorące dni pijemy wodę i soki, jemy lody, a można by to połączyć! Jak? Zjeść arbuza! Arbuz zawiera 92% wody, co sprawia, że nadaje się doskonale na orzeźwiający deser. A do tego jest całkiem sporą dawką witamin i składników mineralnych.

I wiesz, co jesz - arbuz

Serniczek arbuzowy

 

Składniki na masę serową:

  • 60 dag arbuza,
  • szklanka kremówki,
  • 3 serki waniliowe (po 20 dag),
  • 3 spore łyżeczki żelatyny,
  • cukier waniliowy,
  • łyżka wiśniówki.

Składniki na galaretkę:

  • 65 dag arbuza,
  • 2,5 łyżeczki żelatyny,
  • mały kieliszek wiśniówki.
Przygotowanie: Najpierw sporządzamy masę serową. Żelatynę namaczamy w kremówce. Następnie delikatnie podgrzewając najlepiej na parze, rozpuszczamy ją. Mieszamy z cukrem waniliowym, serkami oraz pokrojonym w kostkę arbuzem. dodajemy wiśniówkę. Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy 26 cm. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
 
Następnie robimy galaretkę arbuzową, a więc żelatynę moczymy w 4 łyżkach wody i rozpuszczamy na parze. Mieszamy ze zmiksowanym arbuzem i wiśniówką. Wylewamy na stężały mus serowy. Na koniec sernik arbuzowy odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
 
Grillowany arbuz
 
Składniki:
  • arbuz,
  • cytryna,
  • miód,
  • woda,
  • pieprz cayenne.
Przygotowanie: Arbuza kroimy wraz ze skórką na plastry o grubości 3 cm, które dzielimy na trójkąciki, takie aby potem wygodne je konsumować. Ścieramy na tarce odrobinę skórki z cytryny, a sok wyciskamy. W miseczce mieszamy ze sobą sok z cytryny, miód, wodę, startą skórkę cytrynową oraz pieprz cayenne. Tak przygotowanym sosem smarujemy powierzchnię plastrów arbuza i kładziemy go na grillu. Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, przez co mamy bardzo oryginalny w smaku i przygotowaniu deser.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: