Przy wyborze odpowiedniego arbuza trzeba bardzo uważać, gdyż łatwo można go pomylić z podróbką. Fałszywy arbuz powstaje z połączenia arbuza i dyni. Wygląda podobnie, ma też zbliżony kolor skóry i po uderzeniu wydaje głuchy odgłos, ale miąższ jest różowy i mało soczysty, a także mało słodki. Skóra z kolei nie jest gładka, ale ma charakterystyczne wyżłobienia jakie spotyka się u dyni.
Arbuz w kuchni
W arbuzie nie tylko miąższ jest jadalny, ale także pestki, które od wieków świetnie sprawdzają się w kuchni azjatyckiej i bliskiego wschodu. Wystarczy je uprażyć i stosować jako dodatek do sałatek czy zup. Z kolei olej z nich wytwarzany korzystnie wpływa na skórę i włosy.
Uprażone pestki arbuza
Przygotowanie: Najpierw płuczemy i osuszamy pestki. Następnie układamy na blasze z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 30 minut.
Sałatka z arbuza i fety
Składniki:
-
1,5 kg dojrzałego arbuza,
-
250 gramów sera feta,
-
2-3 limonki,
-
mała czerwona cebulka,
-
100 gramów czarnych oliwek,
-
pęczek mięty,
-
garść natki pietruszki,
-
3-4 łyżki oliwy z oliwek,
-
pieprz.
Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka i umieszczamy w salaterce. Skrapiamy ją sokiem z limonki. Arbuza, bez skórki i pestek, kroimy w nieduże trójkąty. Fetę kroimy w kostkę. Arbuza i fetę umieszczamy w dużej salaterce. Dorzucamy świeżą pietruszkę pozbawioną łodyżek oraz posiekaną miętę. Do arbuza, fety i ziół dodajemy cebulkę wraz z sokiem oraz czarne oliwki. Polewamy oliwą z oliwek i całość delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy szczyptę pieprzu.
Czytaj dalej na następnej stronie...