Hiszpańska zupa pomidorowo-arbuzowa z jajkiem
Składniki:
-
3 pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych,
-
350 g arbuza,
-
1 mały ząbek czosnku,
-
3-5 łyżek oliwy extra vergine,
-
2 łyżeczki cukru,
-
1/2 średniej wielkości cukinii,
-
1/2 ogórka,
-
kilka listków świeżej bazylii,
-
1 łyżeczka musztardy,
-
woda,
-
sól i pieprz,
-
1 jajko,
-
cząstka arbuza do dekoracji,
-
szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie: W nagrzanym do 100°C piekarniku przez 1,5 godz. pieczemy pomidory przekrojone na pół, posypane czosnkiem i polane 2 łyżkami oliwy. Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je, studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Obieramy ogórka, kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów. Dokładamy musztardę, resztę oliwy i cukier, a następnie zalewamy wodą tak, aby ciecz pokryła składniki. Obieramy arbuza, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Miksujemy całość na gładki krem. Regulujemy gęstość wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 min do schłodzenia. W międzyczasie gotujemy jajko na twardo. Gotowe studzimy, obieramy i drobno kroimy. Przelewamy zupę do małych szklanek lub kieliszków, dekorujemy jajkiem i ewentualnie drobno posiekanym szczypiorkiem oraz kawałkiem arbuza.
Arbuz z patelni
Składniki:
-
2 grube plastry arbuza,
-
1 łyżka miodu (dałam więcej),
-
2 łyżki octu winnego sherry,
-
garść siekanych świeżych liści mięty,
-
oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Kroimy dwa grube plastry dojrzałego arbuza. Odkrawamy skórkę i w miarę możliwość usuwamy pestki. Układamy w płaskim naczyniu. Mieszamy miód z sherry. Dodajemy posiekane listki mięty. Tak przygotowaną marynatą zalewamy plastry arbuza i odstawiamy przynajmniej na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oliwy i układamy na niej zamarynowane wcześniej plastry arbuza. Smażymy po 3-4 minuty na każdej stronie, aż arbuz tylko nieznacznie zmieni kolor. Przekładamy na talerz, polewamy resztką sosu z patelni. Dzielimy na mniejsze kawałki.