| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - arbuz

Lato w pełni, upalne słońce na bezchmurnym niebie nagrzewa wszystko dookoła a pomysły na ochłodę już się kończą... W gorące dni pijemy wodę i soki, jemy lody, a można by to połączyć! Jak? Zjeść arbuza! Arbuz zawiera 92% wody, co sprawia, że nadaje się doskonale na orzeźwiający deser. A do tego jest całkiem sporą dawką witamin i składników mineralnych.

I wiesz, co jesz - arbuz

Hiszpańska zupa pomidorowo-arbuzowa z jajkiem


Składniki:
  • 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 350 g arbuza,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 3-5 łyżek oliwy extra vergine,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 średniej wielkości cukinii,
  • 1/2 ogórka,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • woda,
  • sól i pieprz,
  • 1 jajko,
  • cząstka arbuza do dekoracji,
  • szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie: W nagrzanym do 100°C piekarniku przez 1,5 godz. pieczemy pomidory przekrojone na pół, posypane czosnkiem i polane 2 łyżkami oliwy. Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je, studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Obieramy ogórka, kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów. Dokładamy musztardę, resztę oliwy i cukier, a następnie zalewamy wodą tak, aby ciecz pokryła składniki. Obieramy arbuza, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Miksujemy całość na gładki krem. Regulujemy gęstość wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 min do schłodzenia. W międzyczasie gotujemy jajko na twardo. Gotowe studzimy, obieramy i drobno kroimy. Przelewamy zupę do małych szklanek lub kieliszków, dekorujemy jajkiem i ewentualnie drobno posiekanym szczypiorkiem oraz kawałkiem arbuza.
 
Arbuz z patelni
 
Składniki:
  • 2 grube plastry arbuza,
  • 1 łyżka miodu (dałam więcej),
  • 2 łyżki octu winnego sherry,
  • garść siekanych świeżych liści mięty,
  • oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Kroimy dwa grube plastry dojrzałego arbuza. Odkrawamy skórkę i w miarę możliwość usuwamy pestki. Układamy w płaskim naczyniu. Mieszamy miód z sherry. Dodajemy posiekane listki mięty. Tak przygotowaną marynatą zalewamy plastry arbuza i odstawiamy przynajmniej na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oliwy i układamy na niej zamarynowane wcześniej plastry arbuza. Smażymy po 3-4 minuty na każdej stronie, aż arbuz tylko nieznacznie zmieni kolor. Przekładamy na talerz, polewamy resztką sosu z patelni. Dzielimy na mniejsze kawałki.


Tagi:
źródło: