Lato w pełni, upalne słońce na bezchmurnym niebie nagrzewa wszystko dookoła a pomysły na ochłodę już się kończą... W gorące dni pijemy wodę i soki, jemy lody, a można by to połączyć! Jak? Zjeść arbuza! Arbuz zawiera 92% wody, co sprawia, że nadaje się doskonale na orzeźwiający deser. A do tego jest całkiem sporą dawką witamin i składników mineralnych.
Orzeźwiający napój z arbuza
Składniki:
Przygotowanie: Z arbuza usuwamy miąższ i kroimy go w nieduże kawałki. Grejpfruta dokładnie myjemy, obieramy skórkę i białą osłonkę, a następnie dzielimy na cząstki. Brzoskwinie zalewamy wrzątkiem, myjemy i wycieramy, ostrym nożem zdejmujemy skórkę i również kroimy w cząstki. Wszystkie owoce wkładamy do szklanego naczynia, mieszamy, zalewamy połową szklanki toniku. Wstawiamy do lodówki do momentu aż się schłodzi. Przed podaniem dolewamy resztę toniku i dobrze mieszamy.
Zupa z arbuza
Składniki:
Przygotowanie: Do dużego naczynia wkładamy 800 g miąższu arbuza, 4 pomidory pozbawione skóry, migdały, rozdrobniony czosnek i miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy oliwę, ocet, sól i pieprz do smaku. Pomidora, pozostały miąższ arbuza i cebule kroimy w kosteczkę. Dodajemy do płynnej części zupy. Chłodzimy przez co najmniej godzinę w lodówce. Podajemy ze świeżą bazylią i grzankami.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl foto:
sxc.hu