| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - arbuz

Lato w pełni, upalne słońce na bezchmurnym niebie nagrzewa wszystko dookoła a pomysły na ochłodę już się kończą... W gorące dni pijemy wodę i soki, jemy lody, a można by to połączyć! Jak? Zjeść arbuza! Arbuz zawiera 92% wody, co sprawia, że nadaje się doskonale na orzeźwiający deser. A do tego jest całkiem sporą dawką witamin i składników mineralnych.

I wiesz, co jesz - arbuz

Orzeźwiający napój z arbuza


Składniki:
  • 1/4 dużego arbuza,
  • połówka czerwonego grejpfruta,
  • 2-3 brzoskwinie,
  • litr toniku.
Przygotowanie: Z arbuza usuwamy miąższ i kroimy go w nieduże kawałki. Grejpfruta dokładnie myjemy, obieramy skórkę i białą osłonkę, a następnie dzielimy na cząstki. Brzoskwinie zalewamy wrzątkiem, myjemy i wycieramy, ostrym nożem zdejmujemy skórkę i również kroimy w cząstki. Wszystkie owoce wkładamy do szklanego naczynia, mieszamy, zalewamy połową szklanki toniku. Wstawiamy do lodówki do momentu aż się schłodzi. Przed podaniem dolewamy resztę toniku i dobrze mieszamy.


Zupa z arbuza


Składniki:
  • 1 kg miąższu arbuza,
  • 5 pomidorów malinowych,
  • 5 łyżek mielonych migdałów,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża bazylia do posypania.
Przygotowanie: Do dużego naczynia wkładamy 800 g miąższu arbuza, 4 pomidory pozbawione skóry, migdały, rozdrobniony czosnek i miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy oliwę, ocet, sól i pieprz do smaku. Pomidora, pozostały miąższ arbuza i cebule kroimy w kosteczkę. Dodajemy do płynnej części zupy. Chłodzimy przez co najmniej godzinę w lodówce. Podajemy ze świeżą bazylią i grzankami.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: