Lato w pełni, upalne słońce na bezchmurnym niebie nagrzewa wszystko dookoła a pomysły na ochłodę już się kończą... W gorące dni pijemy wodę i soki, jemy lody, a można by to połączyć! Jak? Zjeść arbuza! Arbuz zawiera 92% wody, co sprawia, że nadaje się doskonale na orzeźwiający deser. A do tego jest całkiem sporą dawką witamin i składników mineralnych.
100 g arbuza zawiera:
-
30 kcal
-
białko ogółem – 0,61 g
-
tłuszcz – 0,15 g
-
węglowodany – 7,55 g
-
błonnik – 0,4
-
wapń – 7 mg
-
żelazo – 0,24 mg
-
magnez – 10 mg
-
fosfor – 11 mg
-
potas – 112 mg
-
sód – 1 mg
-
cynk – 0,10 mg
-
witamina A - 569 IU
-
witamina C – 8,1 mg
-
witamina B6 – 0,045 mg
-
witamina E - 0,05 ug
-
witamina K1 - 0,1 ug
-
Tiamina - 0,033 mg
-
Ryboflawina - 0,021 mg
-
Niacyna – 0,178 mg
-
kwas foliowy - 3 ug
Niestety, pomimo stosunkowo niskiej kaloryczności arbuza nie nadaje się on dla cukrzyków, gdyż stanowi skoncentrowane źródło węglowodanów z dużym poziomem glikemii wynoszącym 75, przez co może bardzo szybko podnieść stężenie cukru we krwi, gdyż na 7,55 g węglowodanów przypada aż 6,20 g cukrów prostych.
Jak dobrze wybrać arbuza?
Przed zakupem arbuza należy dokładnie obejrzeć i sprawdzić czy nie ma wgnieceń. Świeży arbuz ma ciemnozieloną barwę, jest twardy i jędrny na całej długości, a po stuknięciu w niego palcami powinien wydać głuchy dźwięk. Poza tym powinien być również odpowiednio ciężki, a w miejscu, gdzie łączy się z łodygą powinna być żółta plamka. Jej biały kolor oznacza, ze jest on niedojrzały. W przypadku już przekrojonego, miąższ powinien być czerwony i soczysty, a pestki czarne.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl foto:
sxc.hu