Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Powermaster
2011-01-04 -
Opryskiwacz Target
2020-08-05 -
Zgrabiarka SIP STAR 430|12 T
2020-07-23 -
Schładzalniki otwarte typu RFT
2015-11-18
Wyniki kontroli IJHARS w I kwartale 2014 r. Branża mięsna, rybna i warzywna skontrolowane
W I kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej poszczególnych sektorów przemysłu spożywczego.
W ramach działań Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w zakresie jakości handlowej poddano kontroli:
- przetworów rybnych, w tym: ryb mrożonych, marynat rybnych, konserw rybnych,
- przetworów mięsnych, w tym: pasztetów i kiełbas ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas białych,
- oliwy z oliwek,
- jaj,
- przetworów warzywnych, w tym: konserw i marynat warzywnych, kiszonek, sałatek oraz ćwikły i chrzanu.
Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania dotyczące tych artykułów, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, barwę, konsystencję), parametry fizykochemiczne (m.in. oznaczenie kwasowości, liczby nadtlenkowej, zawartości chlorku sodu, zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych, zawartość kwasów tłuszczowych, identyfikację surowców mięsnych i rybnych, oznaczenie poziomu zawartości wody, tłuszczu, białka, skrobi, soli, glazury, analizy spektrofotometryczne) oraz znakowanie produktów żywnościowych.
II. Zakres kontroli
Kontrole przeprowadzono w 365 podmiotach, w tym u:
- 78 producentów przetworów rybnych,
- 145 producentów przetworów mięsnych,
- 8 producentów oliwy z oliwek,
- 54 producentów jaj,
- 80 producentów przetworów warzywnych.
Kontrolą objęto w zakresie:
1. cech organoleptycznych - 900 partii produktów, w tym:
- 160 partii przetworów rybnych,
- 317 partii przetworów mięsnych,
- 136 partii jaj,
- 287 partii przetworów warzywnych;
2. parametrów fizykochemicznych - 789 partii produktów, w tym:
- 179 partii przetworów rybnych,
- 308 partii przetworów mięsnych,
- 15 partii oliwy z oliwek,
- 287 partii przetworów warzywnych;
3. znakowania – 1 206 partii produktów, w tym:
- 214 partii przetworów rybnych,
- 375 partii przetworów mięsnych,
- 16 partii oliwy z oliwek,
- 316 partii jaj,
- 285 partii przetworów warzywnych.
Czytaj dalej na następnej stronie...
