Wyniki kontroli IJHARS w I kwartale 2014 r. Branża mięsna, rybna i warzywna skontrolowane

W I kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej poszczególnych sektorów przemysłu spożywczego.

Wyniki kontroli IJHARS w I kwartale 2014 r. Branża mięsna, rybna i warzywna skontrolowane

III. Wyniki kontroli


Jakość handlowa poszczególnych grup artykułów rolno-spożywczych kształtuje się następująco:

  1. W zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii w  przypadku jaj o 1,1 p.p. – w porównaniu do wyników kontroli z  2013 roku. Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii przetworów rybnych o 1,1 p.p. oraz przetworów mięsnych o 0,3 p.p. i przetworów warzywnych o 0,2 p.p. – w porównaniu do wyników kontroli z 2013 roku. Nie kontrolowano cech organoleptycznych oliwy z oliwek.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • wyglądu, tj. niewłaściwe ułożenie, obecność warzyw z wadami – w  przypadku przetworów warzywnych – oraz uszkodzona, zdeformowana i brudna skorupa – w  przypadku jaj,
  • obecności niejadalnych cząstek chrzęstnych i kostnych oraz szczeciny – w przypadku przetworów mięsnych,
  • niewłaściwej barwy oraz obecności ości – w przypadku przetworów rybnych.
  1. Mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych stwierdzono w przypadku przetworów warzywnych o 0,4 p.p – w porównaniu do wyników kontroli z 2013 roku. Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii przetworów mięsnych o 10,3 p.p. oraz przetworów rybnych o 0,8 p.p. – w porównaniu do wyników kontroli z 2013  roku. Podobnie jak w roku ubiegłym nie wykryto nieprawidłowości w powyższym zakresie dotyczących oliwy z oliwek. Nie kontrolowano parametrów fizykochemicznych jaj.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • zaniżonej masy netto warzyw po odcieknięciu, zawyżonej zawartości chlorku sodu oraz zaniżonej kwasowości ogólnej – w przypadku przetworów warzywnych,
  • obecności kości i niedeklarowanych składników, np. surowców pochodzenia zwierzęcego, karagenu, azotanów i azotynów, zawyżonej zawartości wody – w przypadku przetworów mięsnych,
    • zawyżonej zawartości glazury i zaniżonej masy netto – w przypadku przetworów rybnych.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: