W I kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej poszczególnych sektorów przemysłu spożywczego.
III. Wyniki kontroli
Jakość handlowa poszczególnych grup artykułów rolno-spożywczych kształtuje się następująco:
-
W zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii w przypadku jaj o 1,1 p.p. – w porównaniu do wyników kontroli z 2013 roku. Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii przetworów rybnych o 1,1 p.p. oraz przetworów mięsnych o 0,3 p.p. i przetworów warzywnych o 0,2 p.p. – w porównaniu do wyników kontroli z 2013 roku. Nie kontrolowano cech organoleptycznych oliwy z oliwek.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
-
wyglądu, tj. niewłaściwe ułożenie, obecność warzyw z wadami – w przypadku przetworów warzywnych – oraz uszkodzona, zdeformowana i brudna skorupa – w przypadku jaj,
-
obecności niejadalnych cząstek chrzęstnych i kostnych oraz szczeciny – w przypadku przetworów mięsnych,
-
niewłaściwej barwy oraz obecności ości – w przypadku przetworów rybnych.
-
Mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych stwierdzono w przypadku przetworów warzywnych o 0,4 p.p – w porównaniu do wyników kontroli z 2013 roku. Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii przetworów mięsnych o 10,3 p.p. oraz przetworów rybnych o 0,8 p.p. – w porównaniu do wyników kontroli z 2013 roku. Podobnie jak w roku ubiegłym nie wykryto nieprawidłowości w powyższym zakresie dotyczących oliwy z oliwek. Nie kontrolowano parametrów fizykochemicznych jaj.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
-
zaniżonej masy netto warzyw po odcieknięciu, zawyżonej zawartości chlorku sodu oraz zaniżonej kwasowości ogólnej – w przypadku przetworów warzywnych,
-
obecności kości i niedeklarowanych składników, np. surowców pochodzenia zwierzęcego, karagenu, azotanów i azotynów, zawyżonej zawartości wody – w przypadku przetworów mięsnych,
-
zawyżonej zawartości glazury i zaniżonej masy netto – w przypadku przetworów rybnych.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS, foto:
Gospodarz.pl