Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Obróbka plastyczna
2016-04-20 -
EGNOS
2015-05-04 -
Wywrotnica do skrzyniopalet typ WP-1
2011-05-13 -
Nawóz ActiMag Universal
2014-01-07 -
Kultywator Przedsiewny BEST
2020-02-20
Przez ostatnie 10 lat produkcja przetworów warzywnych wzrosła o prawie 50%
W ostatnim dziesięcioleciu jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się kategorii przetworów owocowo-warzywnych w Polsce były mrożone warzywa. Ich produkcja, napędzana rosnącym popytem krajowego rynku, jak i zapotrzebowaniem eksportowym, w latach 2005-2014 wzrosła o 47% do 652 tys. t - podaje Bank BGŻ BNP Paribas.
Produkcja mrożonych warzyw
Jednakże w 2015 r., według GUS, produkcja mrożonych warzyw zmalała w porównaniu z 2014 r. Przedsiębiorstwa zatrudniające minimum 50 osób wytworzyły w sumie 568 tys. t mrożonych warzyw, a więc o 3,3% mniej w odniesieniu do rekordu zaobserwowanego w 2014 r. Spadek produkcji był głównie wynikiem mniejszych niż w minionym roku krajowych zbiorów, na co wydatnie wpływ miała susza. GUS ocenia, że w 2015 r. zbiory warzyw gruntowych łącznie w Polsce wyniosły niemal 3,7 mln t i były o 20% niższe niż w 2014 r. Niemniej jednak, w większym stopniu niż średnio w zeszłym roku zmalały zbiory np. kalafiorów.
Produkcja marynat warzywnych
Zupełnie inne trendy odnotowano w odniesieniu do produkcji marynat warzywnych. W 2015 r. średnie i duże przedsiębiorstwa wytworzyły ich 61,9 tys. t , co oznacza 22,4 % zwyżka w porównaniu do 2014 r.
Produkcja soków i mrożonych owoców
Sporą zwyżkę produkcji w stosunku do 2014 r. zaobserwowano również względem przetworów owocowych. Jak wynika z danych GUS, w 2015 r. średnie i duże przedsiębiorstwa wytworzyły w sumie 8693 tys. hl soków, a zatem o 6,3% więcej niż rok wcześniej. Na taki stan rzeczy niewątpliwy wpływ miała m.in. wysoka produkcja zagęszczonego soku jabłkowego.
Jeżeli chodzi o mrożone owoce, to odnotowano w 2015 r. zwiększenie ich produkcji o 17,6% do 418 tys. t. Wpłynąć na to mogły m.in. dosyć wysokie zeszłoroczne zbiory truskawek oraz wiśni, które zostały skierowane do zakładów przetwórczych, przy czym w 2014 r. z uwagi na niskie ceny wiśni, część owoców nie została zebrana. W przypadku o mrożonych malin, ich produkcja w zeszłym roku zmalała, co było wynikiem bardzo dużego spadku zbiorów.