Rynek mięsa w Polsce (22.01.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 16 do 22 stycznia 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (22.01.2017)
Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 16–22.01.2017 r. cena żywca wieprzowego wynosiła 4,88 zł/kg i była niższa o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Jednak w stosunku do notowań sprzed roku żywiec ten był o 19% droższy.
 
Podobne trendy zmian wykazywały ceny wieprzowiny w większości krajów UE. W dniach 16–22.01.2017 r. świnie rzeźne klasy E (według KE) w UE skupowano po 150,85 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy w UE był jednak o 17,5% droższy niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 148,19 EUR/100 kg i była o 2% mniejsza niż średnio w Unii.
 
Ceny żywca wołowego
 
W Polsce żywiec wołowy (według danych ZSRIR MRiRW) kupowano po 6,37 zł/kg względem 6,41 zł/kg w poprzednim tygodniu i 6,36 zł/kg przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wołowy kosztował o 3% więcej niż przed rokiem.
 
Ceny żywca drobiowego
 
W dniach 16–22.01.2017 r. zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,12 zł/kg wobec 3,10 zł/kg tydzień wcześniej. Cena ta była o 1% wyższa niż przed miesiącem, ale o 0,6% niższa niż w analogicznym okresie 2016 roku.
 
Indyki podrożały do 4,83 zł/kg, tj. o 1% w porównaniu z poprzednim tygodniem. Był to poziom zbliżony do notowanego przed miesiącem, ale o 16% niższy niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: