Poniżej prezentujemy cotygodniowe podsumowanie rynku mięsa w Polsce w dniach od 13 do 19 października 2014 roku, przygotowane przez Agencję Rynku Rolnego.
Cena żywca wieprzowego
Jak wynika z danych, w dniach 13–19.10.2014 r. przeciętna krajowa cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW zwiększyła się do 4,60 zł/kg, a więc o 1% w porównaniu z poprzednim tygodniem. Tym samym trzodę chlewną sprzedawano taniej o 6% niż przed miesiącem i o 20% niż rok wcześniej.
Według danych Komisji Europejskiej w dniach 13–19.10.2014 r. średnia cena zakupu trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej klasy E w UE wyniosła 142,79 EUR za 100 kg i była mniejsza o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 10% niż przed miesiącem oraz o 21% niż przed rokiem. Krajowa cena wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 145,44 EUR za 100 kg i była większa od przeciętnych cen notowanych w Holandii, Belgii, Luksemburgu, Niemczech, Austrii, Danii i we Francji, ale mniejsza niż w pozostałych państwach UE.
Cena żywca wołowego
Żywiec wołowy w Polsce w trzecim tygodniu października 2014 r. (według ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 5,55 zł/kg, a więc taniej o 2% niż tydzień wcześniej, o 4% niż przed miesiącem i o 7% niż w analogicznym czasie zeszłego roku.
Przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego masy poubojowej schłodzonej klasy R3 w UE zmalała do 365,76 EUR/100 kg. Cena ta była niższa o 0,4% niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż miesiąc wcześniej i o 5,5% niż przed rokiem. W Polsce za bydło tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 294,81 EUR/100 kg. W UE mniejsze ceny odnotowano tylko na Łotwie, na Litwie i w Rumunii.
Cena żywca drobiowego
W analizowanym tygodniu kurczęta brojlery sprzedawano średnio po 3,57 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 4% niż przed miesiącem i o 3,5% niż rok wcześniej. Tak jak tydzień wcześniej za indyki można było otrzymać 5,93 zł/kg. Indyki skupowano o 1% drożej niż przed miesiącem, ale o 6% taniej niż rok wcześniej. Rynek drobiu.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto:
Gospodarz.pl