Ceny żywca wieprzowego
W dniach 13–19.07.2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły średnio 4,44 zł/kg, a więc o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena ta była mniejsza o 4% niż miesiąc wcześniej oraz o 15% niż przed rokiem.
Wzrost cen żywca wieprzowego w dniach 13–19.07.2015 r. odnotowano także w czternastu innych krajach UE. Według danych Komisji Europejskiej, przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych wyniosła 144,70 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 1% większa niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była mniejsza o 3% niż przed miesiącem i o 14% niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 142,89 EUR/100 kg. Mniej niż w naszym kraju za świnie rzeźne klasy E płacono w: Belgii, Holandii, Danii i Luksemburgu.
Ceny żywca wołowego
Przeciętna krajowa cena żywca wołowego (według danych ZSRIR MRiRW) wyniosła 5,83 zł/kg, czyli była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednak o 1% droższy niż rok wcześniej.
Średnia cena zakupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 384,61 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była o 0,12 EUR/100 kg niższa niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była o 5% większa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 303,86 EUR/100 kg, a więc była wyższa tylko od średniej ceny płaconej na Łotwie, w Rumunii i na Litwie.
Ceny żywca drobiowego
Na rynku krajowym przeciętna cena kurcząt brojlerów w dniach 13–19.07.2015 r. wyniosła 3,69 zł/kg, czyli więcej o 4% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem.
Indyki skupowano po 5,81 zł/kg, tj. o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 0,4% taniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były tańsze o 5,5%, a indyki o 1%.
Czytaj dalej na następnej stronie...