Rynek mięsa w Polsce (10-16.11.2014)

Prezentujemy cotygodniowe podsumowanie rynku mięsa w Polsce w dniach od 10 do 16 listopada 2014 roku, przygotowane przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (10-16.11.2014)

Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 10–16.11.2014 r. krajowa cena zakupu żywca wieprzowego była w granicy 4,46 zł/kg, a więc była mniejsza o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż miesiąc wcześniej oraz o 16% niż przed rokiem.

 

Zgodnie z informacją Komisji Europejskiej w UE w drugim tygodniu listopada br. za trzodę chlewną masy poubojowej schłodzonej klasy E płacono przeciętnie po 141,11 EUR za 100 kg taniej o 0,2% niż w poprzednim tygodniu, o 1% niż miesiąc wcześniej i o 17% niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 140,62 EUR za 100 kg. Mniejsze niż w naszym kraju ceny zakupu świń rzeźnych odnotowano w Belgii, Holandii, Luksemburgu, Danii, Hiszpanii i we Francji.

Ceny żywca wołowego

Za żywiec wołowy w Polsce w dniach 10–16.11.2014 r. (według ZSRIR MRiRW) można było otrzymać średnio 5,58 zł/kg, czyli o 1% więcej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem, ale o 5% mniej niż przed rokiem.

Ceny żywca drobiowego

Kurczęta brojlery skupowano przeciętnie po 3,45 zł/kg, czyli mniejsza o 0,4% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem, ale o 0,3% więcej niż w tym samym czasie 2013 r.

 

Cena skupu indyków wyniosła 5,95 zł/kg i była większa o 0,03 zł/kg niż w ubiegłym tygodniu oraz o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem, ale niższa o 1,5% niż przed rokiem.

 

Za gęsi tuczone płacono średnio 7,90 zł/kg, tj. mniej o 1% niż tydzień wcześniej, o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem, ale za to o 3% drożej niż w tym samym okresie 2013 r.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: